Zdravlje

Zdravlje

CRP, fPSA, PSA… Što znače kratice na laboratorijskom nalazu i kako ih protumačiti?

Shutterstock

Je li fPSA isto što i PSA? Vadi li se krv na tašte?

O vađenju krvi natašte

Za pojedine laboratorijske testove potrebno je vaditi krv natašte jer hrana znatno utječe na vrijednosti nekih parametara koje možemo odrediti u laboratoriju ili referentni intervali su procijenjeni iz takvog uzorka krvi. Prema laboratorijskom rječniku, to se  odnosi na pripremu pacijenta za laboratorijske pretrage. Jako je važno da pacijent slijedi upute liječnika, a upravo magistri i specijalisti laboratorijske medicine su profesionalci koji tijekom čitavog svog radnog vremena istražuju i nastoje prepoznati brojne čimbenike koji bi mogli utjecati na rezultate laboratorijskih pretraga, njihovu točnosti i kvalitetu. 

Laboratorijske pretrage: Zašto su tako važne i tko su ti ljudi koji nam vade krv?

Prikupljanje uzoraka mokraće

Na rezultate laboratorijskih nalaza, osim prehrane mogu utjecati različiti lijekovi koje pacijent uzima te je informacija o tome vrlo važna za onoga koji izvodi i izdaje laboratorijske nalaze, ako i naravno za samog liječnika.

Utjecaj okoliša, fizička aktivnost,  razne druge životne navike također utječu na rezultate laboratorijskih nalaza. Za prikupljanje uzorka mokraće važno je uputiti pacijenta na higijenu te da uvijek prikuplja srednji mlaz mokraće. 

Udruženi s profesionalcima laboratorijske medicine na nacionalnoj i internacionalnoj razini i prikupljanjem odgovarajućih podataka, specijalisti laboratorijske medicine donose postupnike i smjernice kojima je konačna svrha harmonizacija i standardizacija laboratorijskog rada gdje je u središtu sigurnost pacijenta. To znači da svaki laboratorij radeći prema ovim postupnicima i smjernicama, daje jednakovrijedne i istovjetne rezultate bez obzira u kojem laboratoriju analize izradili. 

Je li fPSA isto što i PSA?

PSA ili takozvani prostate-specifični antigen je protein koji proizvode stanice prostate, prenosi se krvlju na dva načina: ili se vezuje za druge proteine ili je slobodan. Vrijednosti PSA u krvi mogu biti povišene kod karcinoma prostate, ali isto tako i kod benignog povećanja prostate, upale prostate, a raste i sa životnom dobi. U stvari, istraživanja su pokazala da oko 75% muškaraca s povišenim PSA-om nema rak prostate. Kako bi urolozi donijeli odluku o operativnom zahvatu, umjesto da svakog pacijenta s povišenim PSA odmah podvrgnu biopsiji, neki urolozi zatražit će mjerenje slobodnog tj. fPSA u bolesnika s ukupnom koncentracijom PSA između 4 ng / ml i 10 ng / ml. Istraživanja su pokazala da muškarci s ukupnim PSA u ovom takozvanom „sivom području“ I sa slobodnim PSA većim od 25% imaju veću vjerojatnost za benigno stanje od raka, što biopsiju čini nepotrebnom. Muškarci s ukupnim PSA u istom rasponu i slobodnim PSA ispod 10% moraju biti podvrgnuti biopsiji. I veća je vjerojatnost da boluju od karcinoma prostate. 

Gastroenterolog otkriva 7 jasnih simptoma intolerancije na laktozu

Što morate znati o CRP-u?

CRP, ili C-reaktivni protein je bijeg upalnog stanja, ali i brojnih drugih. Tako ćemo povišenje CRP uočiti i kod različitih autoimunih bolesti (npr. reutomatidnog artritisa, lupusa), upalnih bolesti crijeva, tumora, pretilosti i dr. Vrijednosti CRP u krvi mogu razlučiti radi li se o virusnoj ili bakterijskoj upali što je za liječnika važno kao bi propisao ispravnu terapiju jer se za bakterijsku upalu treba propisati uzimanje odgovarajućeg antibiotika dok je liječenje virusne upale uglavnom simptomatsko. Kod ozbiljnih bakterijskih infekcija vrijednosti CRP u krvi rastu unutra par sati. Kod virusne infekcije, vrijednosti CRP-a također mogu biti povišene, ali ne u tolikoj mjeri kao kod bakterijskih infekcija. 

Objasnila: prof. dr. sc. Daria Pašalić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo