Zdravlje

Zdravlje

Da, možete dobiti COVID i gripu u isto vrijeme, a evo što možete očekivati

Ordinacija.hr

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” potvrdila je da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj flurone – kada je osoba zaražena paralelno koronavirusom i gripom. Flu je na engleskom gripa pa su tu kombinaciju nazvali flurona.

Liječnici su trenutno u panici radi pojave virusa gripe dok još traje pandemija COVID-a, a došlo je do toga da ćemo morati brinuti i da se ne zarazimo s oba virusa u isto vrijeme.
“Istina je da se možete zaraziti i jednim i drugim virusom u isto vrijeme što može biti katastrofa za imunološki sustav“, izjavio je dr. Adrian Burrowes za CNN. Takva situacija može oslabiti organizam i možete postati iznimno osjetljivi na infekcije.
Sami za sebe COVID i gripa mogu napasti pluća i uzrokovati upalu pluća i ozbiljne respiratorne probleme, navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Trenutno je prerano znati koliko negativnog utjecaja može imati paralelna zaraza u usporedbi kada osoba ima samo jednu bolest, ali dr. Michael Matthay, profesor medicine smatra da su veće šanse da će se razviti upala pluća ako osoba ima i gripu i COVID.

Kako znati je li u pitanju gripa ili COVID – ili flurona?

Simptomi gripe i COVID-a su slični, mogu uzrokovati temperaturu, kašalj, kratkoću daha, bolno grlo i bolove u tijelu.

Jednostavan i brz napitak za imunitet – obožavat ćete ga, a gotov je za manje od 5 minuta

No za razliku od gripe, COVID-19 može uzrokovati gubitak mirisa i okusa, a mnogi simptome neće niti primijetiti. Najbolji način za otkrivanje bolesti je svakako testiranje.

Kako izbjeći oba virusa?

Nositi masku i izbjegavati gužve je najbolji način, a stručnjaci to i dalje naglašavanju, a u ovoj situaciji mogu značiti duplu zaštitu. Upravo radi nošenja maski i distanciranja, države prijavljuju i i smanjen broj oboljelih od gripe jer mjere kojim se štitimo protiv COVID-a pomažu i u zaštiti od gripe.

Cijepite se protiv gripe! Možda zvuči logično, ali i dalje dosta ljudi ne prima ovo cjepivo. Ako se protiv gripe cijepite, nju možete ipak dobiti kasnije, ali simptomi će biti manje ozbiljni.

Odjednom svi pričaju o cinku! No, prije uzimanja ovog minerala morate znati 9 stvari

Cijepite se protiv COVID-a! Od dana 27. prosinca 2020. do 26. prosinca 2021. ukupno  je utrošeno 4.647.360 doza cjepiva od četiri različita proizvođača u Hrvatskoj.
Zamjenica ravnatelja HZJZ- prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. Pozvala prošlog tjedna sve građane na cijepljenje s posebnim naglaskom na važnost cijepljenja naših najugroženijih građana:

„Kroz proteklih godinu dana u Hrvatskoj je najmanje jednu dozu primilo 55,48 posto ukupnog stanovništva. U zemljama EU/EEA radi se 72,2 posto stanovništva što znači da zaostajemo za prosjekom EU, a za zemljama s najvećim cijepnim obuhvatom zaostajemo i 30 posto. Ipak, kada oni koji se još nisu odlučili cijepiti odlučuju o tome bi li se cijepili ili ne, uzor mogu tražiti u našim sugrađanima koji su se cijepili, a kojih je više od 2,2 milijuna. Iako zaostajemo za Europom i među nama prevladavaju oni koji su se odlučili za cijepljenje. To su naši susjedi, prijatelji i članovi obitelji. Cijepili su se, boljela ih je ruka dana ili dva, možda ih je boljela glava ili su imali povišenu temperaturu no to je prošlo, a sada se mogu ipak sigurnije i jednostavnije kretati i sudjelovati u društvenom životu. Među našim sugrađanima starije životne dobi ima onih koji odgađaju cijepljenje jer tvrde da nigdje ne izlaze iz kuće pa se nemaju gdje zaraziti. Puno sugrađana koji su slično razmišljali ipak se zarazilo jer nam ili dođe rodbina ili odemo u trgovinu, porazgovaramo sa susjedom, ili moramo u autobusom i tramvajem liječniku, ili stojimo u redu u banki ili pošti.  Također mnogi naši sugrađani odgađaju cijepljenje zbog različitih bolesti, pogrešno misleći da bi im cijeljenje zbog bolesti koje imaju moglo naštetiti. Upravo je suprotno: sve bolesti koje imate dodatni su razlog da se odmah još danas cijepite jer COVID-19 kod inače bolesnih osoba ima puno teži tijek i češću smrtnost nego kod zdravih. Na svakom punktu za cijepljenje je liječnik, ponesite medicinsku dokumentaciju i zajedno ćete izabrati najbolje cjepivo upravo za vas“, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo