Zdravlje

Zdravlje

Dnevni odmor štiti srce od bolesti!

Tako tvrde američki stručnjaci koji drže kako dnevni odmor može pomoći u oporavku nakon mentalnog stresa i sniziti krvni tlak.

Istraživače Fakulteta Allegheny iz Pennsylvania zanimalo je na koji način kratko spavanje usred dana može utjecati na krvožilno zdravlje, s obzirom na velike količine stresa s kojima se svakodnevno susrećemo i premalo sna po noći. U svoje su istraživanje uključili 85 ispitanika koje su podijelili u dvije skupine. Ispitanici prve skupine su dobili predah od 60 minuta, dok su ispitanici druge skupine proveli dan bez dnevnog odmora.

Osim što su odgovorili na upitnik o kvaliteti i trajanju sna, ispitanici su podvrgnuti testu mentalnog stresa koji je uključivao zadatak oduzimanja. Istovremeno su stručnjaci mjerili njihov kardiovaskularni odgovor (krvni tlak i broj otkucaja srca) u pravilnim razmacima.

Kod svih ispitanika je zamijećen porast broja otkucaja srca kao odgovor na mentalni stres, no oni koji su spavali po danu su imali prosječno niži tlak.

Spavanje po danu može ponuditi krvožilne dobrobiti tako što ubrzava kardiovaskularni oporavak nakon mentalnih stresora. Potrebno je provesti više istraživanja kako bismo ustanovili može li dnevni odmor zaštititi srce od bolesti, pogotovo kod osoba s lošom kvalitetom sna”, objasnili su istraživači u stručnom časopisu International Journal of Behavioral Medicine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo