Zdravlje

Zdravlje

Dugi radni dan opasan za srce

Ako ste primorani raditi prekovremeno, uzmite savjete stručnjaka u obzir: radni dan od 11 sati povisuje rizik od bolesti srca za 67 posto!

Uz povišenu razinu ukupnog kolesterola, životnu dob, pozitivnu obiteljsku anamnezu, pušenje, dijabetes i nisku razinu dobrog kolesterola, sada stručnjaci popisu rizičnih faktora za srčane bolesti dodaju i dugi radni dan.

Istraživanje kardiologa londonskog University Colleagea pokazalo je kako radnici povećavaju svoj rizik od srčanog udara i drugih bolesti srca ako rade više sati nego što se preporučuje.

Ispitanici koji su radili 11 sati dnevno ili dulje bili su 67 posto izloženiji srčanim bolestima nego radnici koji su radili sedam do osam sati. do ovog su rezultata došli britanski stručnjaci koji su pratili gotovo 7100 zaposlenika u državnim službama kroz razdoblje od 13 godina i posebnu pozornost obratili na one sa znakovima bolesti srca (do kraja studije oko 2,7 posto je razvilo neku srčanu bolest).

Ispitanici su vodili računa o broju sati provedenih na poslu, uključujući i posao koji su obavljali od kuće. Oko 54 posto je radilo sedam do osam sati, dok je 21 posto ispitanika radilo devet sati dnevno. Deset radnih sati je provodilo 15 posto ispitanika, dok je nešto više od 10 posto osoba provodilo 11 sati ili više na poslu.

“Osobe koje dulje rade možda imaju manje vremena za tjelovježbu, zdrave prehrambene navike i posjete liječniku. Možda su izloženiji stresu, manje spavaju i svojim ponašanjem doprinose riziku od krvožilnih bolesti”, komentirao je dr. Gregg Fonarow, kardiolog Medicinskog fakulteta David Geffen Sveučilišta iz Kalifornije, koji nije bio uključen u studiju.

Studija je objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo