Dupuytrenova bolest: pretvara prste u “kandže”, a može se liječiti i biološkim lijekom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dupuytrenova bolest: pretvara prste u “kandže”, a može se liječiti i biološkim lijekom

Foto: Shutterstock

Bolest koja pretvara prste u “kandže” savijajući ih u bolan položaj prema dlanu donedavno se mogla rješavati samo kirurškim zahvatom.

Nekirurško liječenje Dupuytrenove bolesti, koja dominira u sjevernoeuropskim zemljama i kolokvijalno se naziva “vikinškom bolesti”, moguće je injektiranjem enzima kolagenaza direktno u tračak gdje otapaju kolagen kako bi se taj tračak razbio.

Više od polovice Hrvata uzima lijekove bez savjetovanja sa stručnom osobom

Nekad je potrebno, opisuju stručnjaci, nakon injekcije kolagenaza da liječnik istegne prst, odnosno prste zahvaćene vikinškom bolešću. No dobre vijesti stižu i s Oxforda gdje su laboratorijski utvrdili da bi se ova bolest mogla učinkovito liječiti biološkim lijekom adalimumabom koji su injektirali direktno u čvoriće Dupuytrenove bolesti i utvrdili da je došlo do redukcije karakteristike stanica odgovornih za progresiju bolesti.

Najčešći su uzrok geni

Taj je rezultat objavio znanstveni časopis Lancet u svojem izdanju EBioMedicine te je objašnjeno da koncentrirana formulacija tog lijeka ubrizgana direktno u bolesno tkivo može biti učinkovita.

Ovo je najbolja hrana za zdravu jetru

Inače, od ove bolesti, prema kliničkim procjenama, u Hrvatskoj boluje oko 1300 ljudi, češće obolijevaju muškarci, a najčešći je uzrok genetika. Uz genetski faktor navode se dijabetes, ozljede, epilepsija i alkohol kao potencijalni “okidači” vikinške bolesti koja onemogućava ljude u svakodnevnim radnjama i bitno smanjuje kvalitetu života.

Na Otoku 4 posto oboljelih

Oboljeli zbog skvrčenih prstiju ne može, recimo, zakopčati gumb, staviti rukavice, uzeti nešto u ruku itd., dakle obaviti niz uobičajenih zadataka koje uzimamo zdravo za gotovo.

Osim kirurškog zahvata, druga metoda liječenja spomenuti je enzim kolagenaza, liječenje zračenjem ili fasciotomija iglom, odnosno presijecanje zadebljane ovojnice. Kirurški se zahvat bira kada su kontrakture zglobova veće od 30 posto.

Stručnjaci napominju i da se bolest može vratiti nakon liječenja pa je potrebno ponoviti postupak. Učestalija u sjevernoeuropskim zemljama, ova se bolest tamo češće i prepoznaje: britanski mediji tako pišu da od nje boluje oko četiri posto populacije na Otoku.

Vikinška bolest– uzroci, simptomi i liječenje

Ivana Rimac Lesički

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo