Zdravlje

Zdravlje

Ebola – ovo su simptomi i načini kako možete smanjiti rizik od zaraze

Ebola ili ebola hemoragijska groznica je bolest koja se pojavljuje rijetko (do sada je zabilježena u nekoliko epidemija na afričkom kontinentu, prva epidemija pojavila se 1976. godine u Sudanu i Zairu), no karakterizira je pojava teške kliničke slike u oboljelih i visoki postotak smrtnosti.

Prenosi se direktnim kontaktom s krvlju i ostalim tjelesnim tekućinama osobe zaražene ebolom (koja ima razvijene simptome) ili osobe preminule od ebole. Prijenos bolesti spolnim putem (kroz nezaštićeni spolni odnos) moguć je i do sedam tjedana nakon preboljenja ebole. Prijenos bolesti se može dogoditi i u kontaktu s krvlju i tjelesnim tekućinama živih ili uginulih životinja zaraženih ebolom živim (majmunima, šišmišima i šumskim antilopama). Zaraziti se mogu i zdravstveni radnici prilikom bliskog kontakta sa zaraženom ili preminulom osobom, ukoliko ne koriste osobna zaštitna sredstva i ne postupaju prema pravilnicima za sprečavanje bolničkih infekcija. Ebola se ne prenosi zrakom, vodom i hranom.

Simptomi ebole

Simptomi koji u početku uključuju: nagli porast temperature, glavobolju i jake bolove u tijelu, a kasnije izrazitu slabost koja se pogoršava, mučnina, povraćanje, proljev; ponekad zatajenje jetrene i bubrežne funkcije te simptomi krvarenja po koži, ali i unutarnjim organima poput krvarenja iz nosa, ostalih sluznica, krvi u povraćenom sadržaju, krvi u stolici. Simptomi se pojavljuju dva do dvadeset i jedan dan nakon izlaganja virusu. Dijagnoza se postavlja detekcijom virusa ili protutijela u krvi i tjelesnim tekućinama oboljelih ili preminulih osoba. Dijagnostički postupci moraju se vršiti u visokospecijaliziranim laboratorijima na način i u uvjetima gdje je osigurana maksimalna biološka zaštita. 

Ne postoji specifičan lijek za liječenje ebole, kao niti cjepivo koje se može primijeniti. Liječenje oboljelih je potporno i provodi se u bolničkim uvjetima.

Kako se zaštiti od ebole i smanjiti rizik od zaraze?

  • Rizik zaražavanja ebolom je malen ako zbog prirode posla niste u bliskom kontaktu s oboljelom osobom; no kako bi se smanjio rizik zaraze savjetuje se:
  • Izbjegavati nezaštićeni direktni ili bliski kontakt s osobom oboljelom ili umrlom od ebole i njezinim tjelesnim izlučevinama.
  • Izbjegavati nezaštićeni kontakt sa šišmišima, majmunima, šumskim antilopama i drugim životinjama. Također, nemojte konzumirati njihovo svježe meso ili njihove izlučevine.
  • Koristiti osobna zaštitna sredstva pri radu (rukavice, naočale, masku ili štitnik za lice, vodootpornu zaštitnu odjeću i pregaču, zatvorenu obuću). Redovito prati i dezinficirati ruke te slijediti sve naputke u vlastitoj zdravstvenoj ustanovi, ako je osoba zdravstveni radnik ili djelatnik koji sudjeluje u pružanju humanitarne pomoći na zahvaćenom području.
  • Bliske kontakte oboljelih staviti pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dan, kako bi se što prije prepoznali simptomi i osobe uputile u zdravstvenu ustanovu.

Izvor: Štampar.hr

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo