Energijom protiv stresa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Energijom protiv stresa

Reiki je po svojoj definiciji “božanska energija koja prebiva u svima”, a prenosi se inicijacijom. Začetnik i utemeljitelj ove prirodne tehnike iscjeljivanja energijom koju je otkrio tijekom meditacije 1922. godine je japanski učitelj dr. Mikao Usui.

Japanska riječ “rei” označava univerzalnu duhovnu mudrost, a “ki” životnu energiju. Dakle, reiki bismo mogli definirati kao univerzalnu energiju životne sile.

kUpravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim utjecajima koji nas okružuju. Pad energije uzrokovat će stres, tjeskobu, nesigurnost, pomanjkanje kreativnosti i želje za aktivnijim životom te biti dobra podloga raznim bolestima, tvrde reikisti.

Nasuprot tome, visoka razina energije ubrzat će oslobađanje tijela negativnih utjecaja kojima smo svakodnevno izloženi, dovest će do povećanja svjesnosti i uravnoteženosti te potaknuti ispoljavanje emocija.

Za zdravlje je potreban sklad

Preduvjet zdravom životu je zdravlje tijela i duhovna uravnoteženost koja nam omogućuje sklad u svim sferama života. Svjesnost i život po načelu “ovdje i sada“ jedna su od temeljnih postavki reikia.

kMajstori-učitelji ove duhovne tehnike samorazvoja i sposobnosti (samo)iscjeljivanja putem tretmana koje daju kao posrednici, primaju i potom prenose univerzalnu energiju polaganjem ruku na tijelo i iscjeljuju određena područja. Tijelo svojim reakcijama upućuje majstora reikija na kritična mjesta koja reagiraju na način da snažnije “vuku“ energiju i time signaliziraju pad energije i energetsku disharmoniju organizma.

Na tim se mjestima ruke drže duže kako bi i učinak bio snažniji. Toplina ruku majstora reikija tijekom tretmana ugodna je i opuštajuća, a tretmani se, osim cijeloga tijela, mogu davati i parcijalno, primjerice samo za glavu. Tretman cijeloga tijela započinje od glave i nastavlja se u smjeru energetskih centara. Završava na stopalima, donjem dijelu leđa i korjenskoj čakri.

Tretmani se mogu davati i “na daljinu“, za što je potreban 2. stupanj reikija.

Stupnjevi reikija

Početni tečaj i 1. stupanj učenicima-reikistima dat će uvid u snagu univerzalne životne energije, važnost sklada u tijelu i svemu što ga okružuje. Reikisti-početnici naučit će princip “samoiscjeljivanja“ te kako iscjeljivati druge osobe, pa čak i biljke i životinje, jer kao i kroz ljude i kroz njih protječe životna energija.

kDetektiranjem uzroka te podizanjem životne energije riješit će se nakupljeni problemi koji utječu na ponašanje i svakodnevni život. Reiki omogućuje čak i čišćenje prostora, hrane i slično.

Alternativa u stalnom porastu

U svijetu je više od šest milijuna osoba koje prakticiraju reiki, a u Hrvatskoj se njihov proj popeo na više od pet tisuća.

“Interes za reiki u stalnom je porastu. Ljudi dolaze s najrazličitijim problemima, ali najčešće zbog nezadovoljstva sa samim sobom. Teško im je nositi se sa svakodnevicom, nedostaje im emocija i pažnje i osjećaju se izgubljeni u masi. Reiki ima četiri stupnja. Početna dva stupnja se odnose na iscjeljenje kada se traži uzrok nekog problema. Kada se dostigne 3. i 4. stupanj, pojedinac je u mogućnosti pomoći sam sebi ali i drugima. Bitno je da se čovjek osjeća dobro i opaža napredak u svom psihičkom i fizičkom stanju. Do toga se može doći različitim putevima, a reiki je samo jedan od njih, rekla je učiteljica reikija”, Sonja Horvat.

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo