Zdravlje

Zdravlje

Eteričnim uljima u borbu protiv jesenskih boljki

Bezvoljnost, melankolija, ponekad i depresija češće se javljaju u jesenskim mjesecima, jednako kao i prehlade i viroze. Kako im doskočiti savjetuje aromaterapeutkinja Mary Novosel, koja je s nama podijelila i nekoliko recepata za učinkovito jačanje imuniteta i podizanje raspoloženja.

S dolaskom hladnijih mjeseci češće patimo od melankolije i depresivnih raspoloženja, a česta su pojava i jesenske viroze i prehlade. Jeste li znali kako se protiv ovakvih tegoba učinkovito možete boriti i eteričnim uljima? Aromaterapeutkinja Mary Novosel s nama je podijelila savjete, kao i nekoliko učinkovitih recepata, kada su u pitanju viroze i depresija. Uz njih, ne samo da ćete djelovati preventivno u slučaju navedenih tegoba, već ćete i opustiti i relaksirati duh i tijelo.

Eteričnim uljima protiv jesenske depresije

Zbog kraćih dana i ružnog vremena, jesen budi u nama melankoliju i bezvoljnost, a ako se uz to pojavi pad imuniteta i dosadna hunjavica – možemo sa sigurnošću reći kako je i nas uhvatio jesenski blues. Topli napitci, pogotovo čajevi, mogu uvelike pomoći da zagrijemo tijelo, a zbog ljekovitih sastojaka u biljkama, možemo čak umanjiti depresiju i osnažiti imunitet.

“Čajevi koji su se pokazali kao odlični za smirenje kada nas uhvati nemir su gospina trava i melisa, a čajevi koji potiču dobro raspoloženje su oni s dodatkom cimeta, đumbira i naranče, koji, osim što ugodno mirišu, dodatno zagrijavaju tijelo i vraćaju energiju”, savjetuje Mary Novosel.

Kao dobri saveznici u tretiranju napetosti i lagane depresije pokazala su se i eterična ulja koja se mogu nakapati u toplu kupku ili dodati u aroma lampicu. “Eterična ulja poput recimo grejpa, limuna, kadulje, paprene metvice i sl. podižu raspoloženje, razbuđuju čula, vraćaju koncentraciju te tjeraju crne misli”, govori aromaterapeutkinja.

Kupka za smirenje stresa:

Sastojci:

 • šalica vrhnja ili par žlica meda ili par žlica soli
 • deset kapi eteričnog ulja kadulje
 • deset kapi eteričnog ulja čempresa
 • deset kapi eteričnog ulja paprene metvice
 • pet kapi eteričnog ulja ružmarina

Priprema:

 1. Vrhnje, med ili sol pomiješajte s eteričnim uljima i uspite u toplu kupku.
 2. Promiješajte vodu dok se svi sastojci ne raspodjele po kupki i zatim uđite u kadu. Ostanite u kupki oko 20 minuta.
 3. Primjenjujete li ovu kupku dva puta tjedno, stres će se smanjiti, a ako patite od glavobolje ili tjeskobe, simptomi bi se mogli znatno ublažiti.

Eteričnim uljima spriječite viroze i ojačajte imunitet

Viroze koje prate hladnije dane mogu nam zagorčati život, pogotovo ako nismo skloni jesti neograničene količine češnjaka, a često smo i na udaru “kliconoša” koji kišu oko nas. Mary Novosel ističe kako je zato korisno imati zalihe u obliku masti koja bi nas zaštitila od virusa i pročistila nam sinuse ili pomoć u obliku rasprišavača koji bi nam pomogao da se u domu ili uredu obranimo od virusa. Eterična ulja koristila su se još od davnina za suzbijanje virusa i bakterija, a u nekim zemljama, poput Francuske, eterična ulja su se pila u zamjenu za skupe lijekove.

“U napadu snažne gripe, kada vam se čini da vam se sve začepilo, a glava je teža od olova, možete u čaj kapnuti jednu kap eteričnog ulja eukaliptusa ili paprene metvice. Odmah će vam se pročistiti dišni putevi, a ako imate glavobolju – u trenu će prestati. Pripazite samo da to zaista bude jedna kap jer su eterična ulja jaka i mogla bi, u većim količinama, nadražiti sluznice u ustima i nosu”, savjetuje aromaterapeutkinja Novosel.

Mast za sinuse

Sastojci:

 • jedna žlica dječje kreme
 • osam kapi eteričnog ulja eukaliptusa
 • dvije kapi eteričnog ulja paprene metvice

Priprema:

Sve sastojke izmiješajte i stavite u malenu posudu. Mažite područje ispod nosa prema potrebi, a pogotovo kada osjetite da imate hunjavicu.

Raspršivač za jačanje imuniteta

Sastojci:

 •  50 ml vode
 • dvije kapi eteričnog ulja klinčića
 • dvije kapi eteričnog ulja cimeta
 • deset kapi eteričnog ulja naranče

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke te ulijte u bočicu s rasprišivačem ili u aroma lampicu – tada treba prepoloviti količine. Osvježite ovim pripravkom prostoriju nekoliko puta dnevno.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo