Zdravlje

Zdravlje

Glavobolja može biti simptom dijabetesa!

Simptomi glavobolje su mnogobrojni, a često nastaje kao kombinacija različitih vrsta tegoba.

Simptomi glavobolje su mnogobrojni, a često nastaje kao kombinacija različitih vrsta tegoba. Među njima prednjače: stres i loša postura (držanje), smanjenje cirkulacije i problemi s očima. Glavobolja je također jedan od simptoma dijabetesa, bolesti koja je ovogodišnja tema Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) odabrane za Dan zdravlja 2016.

Glavobolja temeljem iskustva može se podijeliti na dvije skupine: ona na koju utječu svakodnevni obrasci ponašanja, kao što su navike, aktivnosti, stil života, loše držanje, stres, menstrualni ciklus, a također i promjena vremena. Promjena tlaka zraka utječe na promjenu tlaka unutar našeg organizma, a svi smo podloženi vremenskim promjenama koje se događaju, naše tijelo reagira, samo što neki to definiraju kao informaciju na koju moraju reagirati, a neki će reći – danas mi je malo teško i progurati će – objasnila je Jadranka Brozd, fizioterapeut u Privatnoj praksi Jadranka Brozd.

Drugi uzrok glavobolje, ističe, mogu biti i fizičke promjene ili stanja, kao što je dijabetes te naglašava kako su oni uzročno povezani, iako nam se čini da nisu.

Glavobolja kod dijabetičara

Činjenica je da dijabetičari osjete svakodnevno u većoj ili manjoj mjeri glavobolju, odnosno ne radi se o pulsirajućoj glavobolju koju uzrokuje neki trigger, već se osjećaju umorno, blokirano, kao da ne vide dobro, i zbilja ne vide dobro u 24 % slučajeva imaju mrenu, kao da ne čuju dobro, to su sve posljedice blokade periferne cirkulacije, odnosno to je problem koju rješavaju fiziterapeuti, a ne medikamenti koji ne nadoknađuju nedostatak rada žlijezda – nadodala je.

Također je naglasila kako zbog problema blokada perfiferne cirkulacije koju uzrokuje dijabetes i zbog smanjenja tog kapilarnog entititeta, u 7 posto slučajeva dolazi do moždanog udara. On je rezultat smanjenja cirkulacije i rezultat prenapregnutosti koju tijelo jednostavno ne može odraditi. Dolazi do abnormalnog EKG-a u 18 posto slučajeva, povišenog krvnog tlaka u 35 posto slučajeva, grčeva i bolnova noge u 4,5 posto slučajeva i tek je to ono na što svi reagiraju. Gubitak pulsa u nogama i nedostatka perfiferne cirkulacije dovode do nastanka gangrene, i tek tada osoba shvati da nešto treba s tom cirkulacijom i napraviti.

Kako si pomoći kod glavobolje i migrene?

Za pomoć kod glavobolje i migrene navode se hidratacija, spavanje, svježi zrak, relaksacija i kava, a glavobolju se može tretirati i stručnim načinima. Važno je saznati pravi uzrok glavobolje, radi li se o posturi, o problemu u kardiovaskularnom sustavu, napetosti mišića ili nefunkcionalnog disanja, hormonalnog ciklusa ili stresa, negativne misli.

U privatnoj praksi Jadranke Brozd ističu kako možemo utjecati na sve sustave na koje inače ne možemo, ako se koncentriramo na njih. Na primjer, ako se koncentriramo na način, brzinu, dubinu i na provođenje disanja, možemo utjecati na snižavanje krvnog tlaka, zaustaviti lupanje srca, kao i potaknuti hormonalni ciklus.

Tijelo radi na principu funkcionalne osmice (8). Bol se javlja kada je neki dio tijela u blokadi ili izvan funkcionalnosti zbog čega se cijelo tijelo mijenja, a simptomske boli mogu biti različite od samog uzroka – objasnila je fiziterapeutkinja Brozd koja je u svojoj privatnoj praksi fizikalne terapije održala Doručak za novinare na kojem su predstavljena 3 najčešća uzroka dolaska u fizikalnu terapiju te četiri nova trenda u pristupu zdravlju.

Osim boli, kao prvi najčešći uzroka dolaska na fizikalnu terapiju, kao druga dva su posturalni problemi, problemi uzrokovani posljedicama nepravilnog držanja koji se često vežu uz sjedilački način života, lošu prehranu, manjak fizičke aktivnosti, nedovoljno saniranu staru ozljedu te visoku razinu stresa. Treći razlog dolaska veže se uz stanja nakon ozljeda te se radi na eliminaciji boli, oteklina, ograničenja pokreta, strahu od posljedica te povećanju opsega pokreta, samostalnosti, sigurnosti i dobre funkcije.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo