Glazba kao sedativ: Smiruje pacijente prije operacije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Glazba kao sedativ: Smiruje pacijente prije operacije

Shutterstock

Relaksirajuća glazba opušta pacijenta prije operativnog zahvata poput sedativa, pokazalo je američko istraživanje.

Pjesme, koje su napisane da smanje stres, krvni tlak i usporave otkucaje srca, pokazale su se učinkovitima u 157 slučajeva tijekom istraživanja. Pacijenti su rekli da vole sami odabrati vrstu glazbe koja ih smiruje.

10 zdravih životnih navika Ane Rucner zbog kojih svako ljeto dočeka u blistavoj formi

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania, piše časopis BMJ, sada žele utvrditi na koji način glazba utječe na osjećaje pacijenata.

Oni koji su pristali sudjelovati u eksperimentu dobivali su lijek midazolam (Dormicum, grupa benzodiazepina s opuštajućim učinkom) ili su im liječnici tri minute puštali pjesmu “Weightless” britanske grupe Marconi Union dok su dobivali anestetik.

Pokazalo se da se tjeskoba u obje skupine pacijenata smanjila. Važno je istaknuti da tjeskoba prije operacije utječe na oporavak, jer tijelo proizvodi hormone stresa.

No lijekovi za smanjenje anksioznosti obično imaju nuspojave, zbog čega ih je potrebno uzimati uz liječničku kontrolu, podsjetili su američki znanstvenici. Nasuprot tomu, glazbena medicina je zapravo “bezopasna i jeftina”.

Dr. Veena Graff, profesorica anesteziologije i intenzivne skrbi medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvania kazala je da glazba utječe na dio mozga zadužen za emocije.

To znači da pacijenti mogu biti ‘u svome svijetu’, da mogu biti opušteni te imati potpunu kontrolu, kazala je. 

Glazba je već godinama dragocjeno oruđe u medicini.

Često se koristi za vrijeme operacije mozga da bi liječnici mogli pratiti moždane funkcije. Glazbena terapija pomaže u radu s djecom koja boluju od autizma, a i pridonosi očuvanju sjećanja i poboljšanju života osoba s demencijom.

Glazba bez sumnje liječi, stimulira i smiruje um i tijelo na mnogo načina, no na znanstvenicima je da tek otkriju na koji se način taj proces odvija.

Pjevajte jer ćete tako poboljšati zdravlje pluća i kardiovaskularnog sustava!

Tekst: Hina

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo