Zdravlje

Zdravlje

Hidratantne kreme ne štite od sunčevih zraka

Proizvođači uobičajenih hidratantnih krema kojima svakodnevno njegujemo svoje lice tvrde kako njihovi proizvodi pružaju zaštitu od sunčevih ultraljubičastih zraka, međutim, stvarnost je nešto drugačija.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvania su analizirali 29 dnevnih krema za lice koje štite od UV zraka, barem kako stoji prema njihovim deklaracijama (SPF zaštita od faktora 15 do 50). Na nekima je pisalo kako štite od UV-A zraka, dok su proizvođači drugih jamčili opću UV zaštitu.

Kada su sagledali sastojke za koje se zna kako blokiraju UV-A zrake, šest od 29 krema nije imalo aktivno sastojke za ovakvu vrstu zaštite. Od 23 proizvoda s aktivnim sastojcima, samo je šest imalo dovoljne količine pravih sastojaka – ili cinkov oksid ili kombinaciju avobenzona i oktokrilena.

Potrošači koji se oslanjaju na ove proizvode za zaštitu izlažu se štetnim učincima UV-A zraka – tamnjenju i crvenilu kože, borama, pa čak i zloćudnom obliku raka kože melanomu.

“Mnoge kompanije prodaju kreme za lice s UV zaštitom, uključujući L’Oreal, Elizabeth Arden i Mary Kay. No razina SPF-a na bočici samo odražava koliko UV-B zaštite taj proizvod nudi, a od kompanija se ne traži da na deklaraciji potkrijepe tvrdnju o UV-A zaštiti”, objasnio je dr. Steven Wang, autor istraživanja za Reuters.

Tvrdi kako je za mnoge osobe UV-A zaštita bitnija nego UV-B zaštita kože jer prozori u potpunosti blokiraju UV-B zrake, dok UV-A zrake mogu proći kroz njih. Većina ljudi koja radi u zatvorenim prostorima treba više UV-A zaštite nego UV-B”, završio je dr. Wang.

Iako istraživači nisu iznijeli imena proizvođača testiranih krema ili količinu aktivnih sastojaka koje su proizvodi sadržavali, napomenuli su kako visoka cijena kreme ne garantira nužno više UV-A zaštite. Tako, primjerice, najskuplja krema nije sadržavala sastojke koji štite od UV-A zraka.

Ako želite osigurati zaštitu protiv sunčevih zraka svojom hidratantnom kremom za lice, obratite se dermatologu za posebne preporuke kako biste oimali učinkovitu zaštitu protiv UV-A zraka.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo