HIV pozitivne osobe izložene povećanom riziku od karcinoma - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

HIV pozitivne osobe izložene povećanom riziku od karcinoma

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako oslabljeni imunitet i nezdrave životne navike poput pušenja, izlažu HIV pozitivne osobe povećanom riziku od karcinoma.

Spomenuto je istraživanje pokazalo kako se rizik od karcinoma može smanjiti primjenom antiretrovirusne terapije u ranoj fazi HIV infekcije. Primarni cilj istraživanja bio je utvrditi u kojoj je mjeri povećan rizik od pojave karcinoma posljedica bolesti, odnosno drugih rizičnih faktora kao što je pušenje.

Znanstvenici su do ovakvog zaključka došli nakon uspoređivanja 10 vrsta karcinoma kod pacijenata sa i bez HIV-a. Studija je pokazala kako se kod HIV pozitivnih osoba češće javlja šest tipova karcinoma, uključujući i Kaposijev sarkom, non-Hodgkinov limfom, Hodgkinov limfom, melanom, karcinom rektuma te rak jetre.

Karcinomi pluća i usne šupljine su također češći u HIV-bolesnika. Studija je pokazala kako su zadnja dva spomenuta karcinoma povezana sa štetnim životnim navikama poput pušenja. Rak prostate je rjeđi kod pacijenata s HIV-om nego kod nezaraženih osoba.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopis Cancer Epidemiology,
Biomarkers and Prevention
.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo