Hoće li vaš brak trajati vječno? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Hoće li vaš brak trajati vječno?

Pitate se hoće li vaš brak opstati? Prema novim istraživanjima, najbliža stvar čarobnoj kugli je vaša hrabrost i intuicija.

Istraživači sa sveučilišta u Floridi proveli su istraživanje na 135 novo vjenčanih parova, svakih šest mjeseci u trajanju od četiri godine, kako bi utvrdili koliko njihove emocije utječu na budućnost njihovog braka. Došli su do saznanja da osjećaji koje su pretvorili u riječi nisu povezani s promjenama koje dolaze u braku. Automatski, intuitivni osjećaji, bili oni pozitivni ili negativni, predviđaju buduću sreću para. “Čak ako ljudi nisu toga svjesni, intuicija utječe na pažnju i ponašanje.“ objašnjava autor studije dr. Jim McNulty, profesor psihologije.

Kako bi izmjerili razinu intuitivnog ponašanja, ispitivači su podvrgli ispitanike testu koji je mjerio koliko je vremena potrebno za automatske reakcije. Oni koji su reagirali na pozitivne riječi uz fotografije njihovog partnera ostali su zadovoljniji i sretniji kroz četiri godine u usporedbi s onima kojima je trebalo više vremena za reakciju.

Dr. McNulty pojašnjava “Čini se da pozitivno prvo mišljenje pomaže ljudima da zadrže pozitivan stav o vlastitoj vezi i često ostaju dugo angažirani.”, te dodaje: “Istraživanja dokazuju da direktna komunikacija vrlo pozitivno utječe na odnose, pa zaključimo da je pozitivno obraćati se partneru direktno i odmah!“

Autor studije dodaje kako se ovo pravilo ne odnosi samo na novo vjenčane parove, vjerojatno ste svjesni da negativne emocije i loš predosjećaj ne mogu nikako koristiti vašem odnosu, ali ako krenete s pozitivnim stavom i toplinom možete samo nastaviti dobrim putem do sretnog odnosa.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo