Hodate brzo, polako ili na prstima? 7 stvari koje način hoda može otkriti o vašem zdravlju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Hodate brzo, polako ili na prstima? 7 stvari koje način hoda može otkriti o vašem zdravlju

Shutterstock 563332138

Stručnjaci savjetuju što može otkrivati o vašem zdravlju način na koji hodate.

Tko uopće razmišlja o tome na koji način stavlja nogu ispred noge kada šeta? Nitko – sve do trenutka kada se ne pojave zdravstveni problemi

Vaš stil hodanja može biti odraz vašeg fizičkog, psihičkog i neurološkog stanja.
„do danas sam vidjela puno primjera kako se zdravlje održava na hodu“, ističe dr. Jessica B. Schwartz, fizioterapeut iz New Yorka.

Evo što stručnjaci mogu otkriti o zdravlju samo kada vide kako hodate;

1. Jednu nogu koristite više

Ovaj način hoda otkriva da jednu nogu štedite i da je u pitanju vjerojatno prisutna ozljeda zgloba. Takav hod može biti i posljedica strukturalnih problema poput jačine mišića, istegnula ligamenta, artritisa i toga da je jedna noga kraća. Problem može biti i u ozljedi stopala. No, takvo hodanje može naštetiti cijelom tijelu.

Ovo je 10 najopasnijih mjesta čak i za izvrsne plivače. Neka će vas iznenaditi

“Tijelo će uvijek pokrenuti mehanizme koji će kompenzirati nepravilan hod. Neki pacijenti mogu imati jednu nogu kraću od druge, ali to mogu primijetiti tek kasnije u životu kada se zglobovi istroše te tako uzrokuju bol u leđima, stopalu, koljenima ili kukovima“, pojasnio je Henry C. Hilario, kirurg specijaliziran za probleme stopala i zglobova. Ako bol u nogama postane trajna i jaka, važno je razgovarati s liječnikom.

2. Hodate polako

Da godine mogu biti odgovorne za spor hod, potvrdio je i dr. Hilario te pojasnio kako mišići donjeg dijela tijela mogu oslabiti s godinama, a isto se može dogoditi i s mišićnim vlaknima, a te dvije pojave mogu uzrokovati gubitak snage te tako utjecati na brzinu hoda.
“Pretile osobe, i osobe kojima je dijagnosticiran osteoartritis također često sporo hodaju“, dodaje liječnik.

3. Polagani, kratki koraci

Stopala baš ne podižete s poda dok hodate? Dr. Schwartz kaže kako to može biti pokazatelj Parkinsonove bolesti, pa ako je takav hod kod vas posljedica boli, morate razgovarati s liječnikom. Možete iskoristiti i dobrobiti pojedinih vježbi kako bi ojačali mišiće koji podižu stopala.

4. Ne hodate ravno

Nekim je ljudima teško hodati ravno i držati smjer, a prema riječima dr. Schwartza može se raditi o slabim gluteusima. “Taj hod koji podsjeća na hod pingvina je i posljedica osteoartritisa u kukovima, a vježbanjem si možete pomoći“, dodaje. Porazgovarajte s terapeutom ili trenerom kako biste odabrali prave vježbe za jačanje ovih mišića.

10 jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da očuvate zdravlje bubrega

5. Hodate na prstima

Ako ste sretni i uzbuđeni, te se emocije lako mogu prenijeti na način hoda.
Možete puno toga otkriti o mentalnom stanju osobe prema načinu hoda, sretan čovjek će tako i hodate, pa to izgleda kao da poskakuje u hodu“, otkriva dr. Barry Gritz, fizijatar iz Houstona.

6. Grčevi u nogama

Kod nekih se ljudi oni često javljaju i oni ostaju ukočeni na mjestu sve dok se bol ne umiri. Ako se to i vama stalno događa, može u pitanju biti i neka neotkrivena bolesti, poput bolesti pluća ili arterija, pojasnila je dr. Jenny Yentes.

“Nemojte za sve okriviti starost, nije normalno da se grčevi u nogama stalno javljaju i stoga je pametno posjetiti liječnika“, dodaje.

7. Često se spotičete

Ako je uzrok slučajna rupa na cesti onda sigurno u pitanju nije narušeno zdravlje. Ipak, ako vam se to često događa, nemojte misliti da ste samo nespretni.

Dijabetička neuropatija je stanje koje se često ne dijagnosticira. Kako dijabetes napreduje tako stopala mogu postati neosjetljiva i pacijent često ne osjeća promjenu temperature u stopalima ili nije potpuno svjestan pokreta tijela“, pojasnio je dr. Schwartz. Stanje na kraju može postati bolno, pa je važno kontrolirati svoje stanje, mjeriti šećer i vježbati kako bi se spriječio problem.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo