Hrčete? Pripazite na svoje srce! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Hrčete? Pripazite na svoje srce!

Hrkanje nije samo problem za drugu osobu u spavaćoj sobi, ono predstavlja jednaku opasnost kao i povišen krvi tlak. Naime, ono hrkače izlaže opasnosti od srčanog udar i to većoj opasnosti nego pretile osobe ili pušače!

Američki istraživači Sveučilišta Detroit smatraju kako su hrkači skloniji nepravilnostima i zadebljanju karotidne arterije koja mozak opskrbljiva kisikom, što može rezultirati moždanim ili srčanim udarom! Ove su nepravilnosti također povezane sa zadebljanjem drugih arterija, što može pak dovesti do srčanog ili moždanog udara.

“Naša studija predstavlja dodatak rastućoj količini dokaza prema kojima izolirano hrkanje ne mora biti benigno kao što se u prvi mah mislilo. Umjesto izbacivanja hrkajućeg partnera iz sobe ili neprospavanih noći punih lupanja laktom, potražite zdravstvenu pomoć za hrkača”, objasnio je dr. Robert Deeb iz Bolnice Henry Ford, voditelj studije.

Njegov je tim proučavao 54 osobe stare između 18 i 50 godina koje su ispunile upitnik o svojim navikama hrkanja. Stručnjaci su izmjerili debljinu njihove karotidne arterije ultrazvukom i zaključili kako su unutrašnje stjenke arterija znatno deblje kod hrkača.

Hrrrrrrrrkanje

Prema njima, zadubljenje arterije nastaje zbog neprekidnih vibracija koje se stvaraju hrkanjem, što na kraju završi upalom.

Sljedeći korak američkih stručnjaka je provesti veće istraživanje i potvrditi rezultate na većem uzorku. “Hrkanje nije samo nešto što smeta u krevetu i ne bi se smjelo ignorirati. Pacijenti moraju tražiti liječenje isto kao što bi tražili liječenje za apneju u snu, visoki tlak ili druge faktore rizika za krvožilne bolesti”, zaključio je voditelj istraživanja.

Kako pobijediti hrkanje?

… i ne zaboravi nas
lajkati na Facebooku.
Nije obavezno, ali je lijepo od tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo