I matične stanice i koštana srž pomažu pacijentima s leukemijom

leukemija-rak-tumor-1

Dugoročna stopa preživljavanja kod pacijenata oboljelih od leukemije koji su imali transplantaciju matičnih stanica periferne krvi i kod onih kojima je transplantirana koštana srž približno je slična. Pokazala je nova europska studija.

Studija se usredotočila na 329 osoba oboljelih od leukemije koji su primili ili transplantaciju matičnih stanica periferne krvi ili koštanu srž od kompatibilnog donora (brata ili sestre) u periodu između 1995. i 1999. godine. O svim pacijentima koji su preživjeli dulje od tri godine nakon transplantacije prikupljene su detaljne informacije.

KrvDeset godina nakon transplantacije, 49.1 posto pacijenata koji su primili stanice periferne krvi i 56.5 posto  onih kojima je transplantirana koštana srž i dalje su bili živi. Pritom je bolest transplantata protiv domaćina bila češća kod transplantacije stanica periferne krvi (73 posto), nego kod pacijenata kojima je transplantirana koštana srž (54 posto).

Također, više pacijenata iz prve grupe trebalo je imunosupresivne tretmane pet godina nakon transplantacije (26 posto prema 12 posto).  No, ovo nije utjecalo na općeniti zdravstveni status pacijenata kojima su transplantirane matične stanice periferne krvi, niti na njihovu sposobnost da se vrate na posao, ustanovila je studija.

Stručnjaci su istaknuli kako je, iako ne statistički značajan, prisutan trend porasta potpunog povlačenja leukemije i preživljavanja nakon transplantacije koštane srži kod pacijenata s akutnom leukemijom. Kod pacijenata s akutnom limfoblastičnom leukemijom, stopa potpunog izlječenja od bolesti nakon 10 godina je iznosila 28,3 posto, što se tiče transplantacije koštane srži i 13 posto, što se tiče transplantacija matičnih stanica.  

Kod pacijenata s akutnom mijeloidnom leukemijom, stopa preživljavanja bila je 62.3 posto kod transplantacije koštane srži i 47.1 posto kod transplantacije matičnih stanica. Kod pacijenata s kroničnom mijeloidnom leukemijom stopa je iznosila 40,2 posto kod transplantirane koštane srži, odnosno 48,5 posto kod matičnih stanica krvi.  

Studija je objavljena u časopisu The Lancet Oncology.

 D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!