Imate li COVID ili ste samo prehlađeni? Evo kako prepoznati razliku - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Imate li COVID ili ste samo prehlađeni? Evo kako prepoznati razliku

Shutterstock 1431973262

Prije pandemije je šmrcanje i glavobolja značilo da smo prehlađeni, ali sad kad se situacija promijenila, treba malo bolje razmisliti radi li se o simptomu COVID-a.

Kako možete biti sigurni da je u pitanju samo prehlada?

NHS je na stranice stavio nove informacije te dodao 9 novih simptoma za COVID, pa ih je sada točno 12, a uključni su i glavobolja, bolno grlo i začepljen nos. Dodani su i gubitak daha, umor, bol u tijelu, gubitak apetita, proljev i mučnica.

Ta se promjena poklopila s jednim istraživanjem koje je upozorilo da bolno grlo, curenje nosa i glavobolja koji se javljaju i mnogi misle da se radi o običnoj prehladi ustvari može biti Omikron varijanta. Prof. Tim Spector, autor studije ZOE je kritizirao vladu zašto nije dodala još simptoma na listu prioriteta nakon što je istraživanje završilo. Stručnjaci također vjeruju kako simptomi slični prehladi će češće se javiti kod onih koji su cijepljeni. Christina Marriott, šefica odjela za javno zdravstvo navodi:

Sve je više dokaza koji pokazuju da oni koji su primili cjepivo imaju i blaže simptome, poput glavobolje, curenja nosa, kihanja, bolnog grla i gubitak mirisa. Važno je da oni koji su cijepljeni ostanu svjesni i simptoma prehlade i covida te da se testiraju ako su okruženi ljudima u kućanstvu ili uredu.

Prof. Irene Peterson, stručnjakinja za epidemiologiju na sveučilištu u Londonu dodaje kako curenje iz nosa i glavobolja mogu biti simptomi mnogih infekcija, ali isto tako mogu biti prvi simptom COVID-a. Ako se simptomi jave napravite test. Navodi kako prvi test može biti negativan ali nakon par dana rezultat se može promijeniti.

Dakle ako sumnjate da imate simptome bolesti, ponovite test i izolirajte se na nekoliko dana, ako je test pozitivan. Možete ih nabaviti jednostavno pa nema razloga za preskakanjem tog koraka.

I nakon perioda izolacije ste pozitivni na COVID? Jeste li i dalje zarazni i što napraviti?

Donosimo nekoliko simptoma koji mogu pomoći da otkrijete radi li se o COVID-u ili o običnoj prehladi.

Glavobolja

Glavobolja je novi simptom COVID-a koji se nalazi na službenoj listi, i radi se o jednom od prvih simptoma te se češće javlja od onih poznatijih kao što su kašalj i temperatura. Istraživanje je otkrilo kako glavobolje u tom slučaju mogu biti blage ili bolne, a javiti se mogu na desnoj i lijevoj strani, a rjeđe samo na jednom području. Mogu trajati i 5 dana te biti otporni na tablete protiv bolova.

Curenje iz nosa

Začepljen nos ili nos koji curi je isto tako novi simptom dodan na listu postojećih. Radi se o drugom najčešćem simptoma nakon glavobolje, a javlja se kod oko 60 posto ljudi koji su pozitivni na virus.

Kihanje

Nije priznato kao službeni simptom COVID-a, ali studija ZOE je pokazala kako se kihanje češće javlja kod osoba koje imaju prehladu ili su alergičari. Ipak, učestalo kihanje bi moglo biti simptom COVID-a, ali to možete potvrditi samo testom.

15 ranih signala multiple skleroze koje svaka žena treba zapamtiti

Bolno grlo

NHS je dodao i ovaj simptom kao jedan od simptoma COVID-a, pa su mnogi pacijenti prijavili i da ih boli grlo. Čini se da je bolno grlo kod oboljelih od COVID-a nešto blažeg oblika i može trajati do 5 dana, pa ako se radi o jakoj boli, moguće je razlog nešto drugo.

Gubitak mirisa

Čini se da je ovo i danas najveći pokazatelj infekcije COVID-om, bez obzira na spol, godine ili ozbiljnosti simptoma. Iako gubitak ne mora biti potpun, može doći do promjena pa neka hrana neće imati ni okusa.

Kašalj koji ne prolazi

Uporni kašalj koji ne prolazi može biti jedan od simptoma COVID-a pokazuje ZOE studija, a samo će oko 10 osoba koje imaju bolest iskusiti ovaj simptom. COVID obično može uzrokovati suhi kašalj, a ako se javi sluz onda s može raditi o bakterijskoj infekciji.
U ovom kontekstu uporan kašalj znači da se javlja često kroz dan. Kašalj se javlja obično nekoliko dana nakon infekcije i obično traje 5 dana.

Kako pandemija još uvijek nije iza nas, važno je zapamtiti sve simptome, ali se i zaštititi – često perite ruke, ne dodirujte lice njima, ako ste među ljudima nosite masku i bez obzira što je ljeto, ne zanemarujte brigu o imunitetu. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo