Imate visoki tlak, pod stresom ste, loše se hranite... Kako si pomoći nakon blagdana? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Imate visoki tlak, pod stresom ste, loše se hranite… Kako si pomoći nakon blagdana?

Shutterstock

Medicinsko stanje koje definira pretjerivanje u blagdanskim divotama nazivamo – praznično srce.

Riječ je o aritmiji ili poremećaju srčanog ritma koji se javlja kod zdravih ljudi kao posljedica konzumacije, nedovoljnog unosa tekućine (dehidracije) i stresa. Ime je dobila po tomu što se najčešće javlja u vrijeme blagdana i vikendom.

Visoki tlak, zatvor, dispepsija… Sve su to rezultati blagdanskog prejedanja

Ubrzano lupanje srca, praćeno vrtoglavicom, slabošću, bolom u grudima i gubitkom daha. Srčana aritmija može davati osjećaj lepršanja srca ili pak „utrke srca“ i može biti bezopasna. Međutim, neke srčane aritmije mogu uzrokovati znakove i simptome opasne po život.

Osim u liječničkoj ordinaciji, osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka trebale bi svakodnevno samostalno kontrolirati vrijednosti krvnoga tlaka i u vlastitom domu, upozoravaju stručnjaci iz Hartmann Grupe, vodećeg međunarodnog proizvođača medicinskih i higijenskih proizvoda.

Pet jednostavnih stvari koje možete učiniti kako bi vaše srce bilo zdravo i sretno

1. Budite aktivniji

Uključite redovito vježbanje u svakodnevnu rutinu. Preporuka WHO-a jest najmanje 30 minuta redovite tjelesne aktivnosti svaki dan kako bi održali kardiovaskularnu kondiciju. I lagana tjelovježba je dovoljna, pa čak i sat vremena šetnje. Što više šetajte i vi i vaše srce ćete biti zdraviji i sretniji. S druge strane, srčanim bolesnicima preporučuje se da se utople i ne izlaze ako ne moraju. Naime, kad je vani ekstremno hladno, žile se sužavaju, što ograničava protok krvi kroz krvne žile i otežava rad srcu, koje zato pumpa brže.

2. Jedite zdravo

Povećajte unos voća i povrća, cjelovitih žitarica, nemasnog mesa, ribe i mahunarki, a ograničite unos soli, šećera i masnoće

3. Recite ne pušenju

Jedna od novogodišnjih odluka može biti i prestanak pušenja. Rizik od srčanih bolesti srca znatno se smanjuje unutar dvije godine od prestanka pušenja, a unutar pet godina, rizik od kardiovaskularnih bolesti je isti kao i kod nepušača.

Iz sjedalačkog života u velike napore – stariji od 35 obavezno na pregled prije vježbanja

4. Saznajte koji su simptomi srčanog udara 

Preko 70% svih hitnih slučajeva srčanog i moždanog udara javljaju se kod kuće kada je član obitelji prisutan i može pomoći.

5. Pratite svoje tijelo

Kontrolirajte krvni tlak, kolesterol, šećer u krvi i indeks tjelesne mase (BMI), koji su glavni čimbenici rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Kardiovaskularne bolesti danas su vodeći svjetski uzrok smrti, međutim, uvođenjem nekoliko malih promjena u naše živote, možemo spriječiti ili smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kao i poboljšati našu kvalitetu života.

Ove tri bolesti su najčešće tihe ubojice! Liječnik objašnjava sve o infarktu, visokom tlaku…

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo