Zdravlje

Zdravlje

Imućnije žene sklonije melanomu

Mlade žene iz srednje klase sklonije su najopasnijem obliku raka kože, melanomu, upozoravaju stručnjaci.

Istraživači Sveučilišta Stanford i Instituta za prevenciju raka iz Kalifornije u svoju su studiju uključili 3800 žena starih između 15 i 39 godina. Ustanovili su kako su mlade bijelkinje koje žive u imućnijim dijelovima grada gotovo šest puta sklonije dijagnozi melanoma nego tinejdžerice i mlade žene koje žive u siromašnijim naseljima.

Kod žena koje su živjele u naseljima gdje je zamijećena najveća razina UV zračenja, stopa pojave melanoma bila je 70 posto viša nego kod onih koji žive u siromašnijim dijelovima grada s manje izloženosti UV zrakama.

Smatraju kako je za ovu razliku poglavito odgovoran novac, jer bolje stojeće osobe imaju više prilika ići na godišnje odmore u toplije krajeve, ali jednako tako češće koriste solarij kako bi potamnjeli.

“Rezultati su iznenađujući. Mislili smo kako će izloženost UV zrakama biti važniji čimbenik predviđanja rizika od melanoma nego socioekonomski status, no otkrili smo drugačije”, objasnila je dr. Christina Clarke, voditeljica istraživanja.

Melanom je zloćudni tumor kože koji se može razviti iz madeža ili na koži gdje prethodno nije bila nikakva promjena. U Hrvatskoj godišnje oboli više od 600 osoba, s tendencijom trajnog povećanja broja oboljelih.

Kako bi lakše pratili promjene u
madežu, slijedite ABCDE pravila koja su vrlo korisna za
otkrivanje “sumnjivih” madeža na tijelu. Ona se odnose na promatranje
određenih karakteristika madeža i sličnih obojenih promjena na koži.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo