Infracrvena toplina uklanja bol - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Infracrvena toplina uklanja bol

Velika je vjerojatnost da ste do sada već uživali u umirujućim i terapeutskim blagodatima infracrvene topline, čak i bez vlastitog znanja. Kako je to moguće, pitate se? Pa, ako ste ikada stajali na suncu onda ste doživjeli prirodu terapiju infracrvenom toplinom. Iz tog se razloga odmah opustimo čim sunce dotakne našu kožu.

kZašto je tome tako? Blistava, infracrvena toplina direktno zagrijava objekt ili osobu, radije nego samo zrak oko sebe poput konvencionalne topline. Dakle, osjet tople koji nas omotava dolazi od sunčeve svjetlosti koja nam šalje infracrvenu toplinu.

Jedna od potvrđenih prednosti infracrvene topline je u tome da pomaže oslobađanju od boli bolje nego topikalna toplina koja se manje upija, a kojoj smo izloženi, poput topline koja dolazi iz naše peći u zimi.

Infracrvena toplina, djeluje na drukčiji način od konvencionalne topline. Ona naime ne “prenosi” toplinu iz izvora grijanja, nego ga ravnomjernije distribuira. Stoga nije potrebna sekundarna metoda za zagrijavanje prostora ili osoba.

Budući da je metoda izravnija i efikasnija, vjeruje se kako je riječ o superiornoj metodi za oslobađanje od boli. Također, riječ je o “zelenom” izboru kada se koristi kao grijač za dom, jer se radi o puno učinkovitijoj energiji.

Ako ste ikada čuli za saune bazirane na infracrvenoj toplini, ili iskušali jednu od njih, onda ćete znati o čemu je riječ. U njoj možete ostati duže no u drugim saunama i ubrati veću korist, jer zrak u njima ne doseže visoke temperature kao u tradicionalnim saunama.

Poznato je da sportaši koriste ovu vrstu topline za ublažavanje bolova i ozljeda zbog naprezanja. Ova vrsta topline isto tako može pomoći procesu iscjeljenja, vjeruje se kako može pomoći učinkovitijoj cirkulaciji. Kao što možda znate, uz bolju cirkulaciju i rane brže zacjeljuju, a to isto vrijedi i za mišićno tkivo.

kZa infracrvenu toplinu se tek nedavno otkrio da ima potencijalne zdravstvene pogodnosti, osim tek relaksirajuće razonode koja se koristi u lječilištima i dvoranama širom svijeta.

Neki pobornici infracrvene terapije tvrde kako je sjajna pomoć pacijentima oboljelima od raka, onima sa srčanim zdravstvenim problemima, za smanjenje stresa i tjeskobe, pa čak i celulita i poboljšanje izgleda kože.

Infracrvena se toplina također pokazala prilično korisnom za pacijente s artritisom. Ona pruža olakšanje bolova bez štetnih nuspojava te stimulira cirkulacijski sustav.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo