Zdravlje

Zdravlje

Iscrpljeni ste? Možda se radi o nedostatku kalija u organizmu

Kalij je iznimno bitan za snagu u mišićima, rad živaca i zdrav kardiovaskularni sustav.

Kalija ćete najviše pronaći u avokadu, bananama, bijelom grahu, rajčici, blitvi i špinatu. No, čak i ako konzumirate dnevno preporučenu dozu od 4.700 miligrama, možete biti u manjku. Zašto? Što više natrija unosite u organizam, to je veća potrošnja kalija, kaže dr. Janet Brill – nutricionistkinja iz Philadelphie. Natrij, kalij i magnezij moraju biti u odnosu – niti jedan ne smije isključivati drugi.

Konstantna iscrpljenost

Svaka stanica organizma treba dovoljnu količinu kalija da bi funkcionirala. Ako ste nakon svake male aktivnosti iscrpljeni i umorni, a znate da ste spavali dovoljno – onda uzrok može biti nedostatak kalija.

Hrana iz vrećice, smrznuta i konzervirana hrana

Ako se vaši obroci sastoje od čipsa, čokolada i ostalih “brzih zalogaja”, onda bez provjeravanja možete znati da vam nedostaje kalija! Značajno smanjite unos soli iz prehrane kako biste pomogli tijelu da zadrži potrebne količine kalija u organizmu.

6 stvari koje ruke i nokti govore o vašem zdravlju

Grčevi u mišićima

Kalij igra veliku ulogu u kontrakciji mišića, pa kada je razina kalija niska, možete osjetiti slabost ili čak i grčeve u mišićima, kaže dr. Brill.

Gubitak svijesti ili vrtoglavica

Kada organizam naprasno ostane bez kalija, otkucaji srca će biti toliko usporeni da ćete se osjećati kao da gubite svijest. Ova pojava se ne može ograničiti samo na pad kalija u organizmu, postoje i drugi uzroci, no ako vam se to dogodi, javite se liječniku da ustanovi pravi uzrok. Kronični nedostatak kalija izrazito je povezan s povišenim krvnim tlakom, koji je opasan po život!

Osjećate se naduto nakon dobrog ručka? Imamo rješenje!

Zatvor i nadutost

Niska razina kalija usporava funkcije organizma, pa probavni sustav nije iznimka. Probavni zatvor i grčevi u želucu su također moguća pojava. Opet ponavljamo, ta stanja mogu uzrokovati i drugi faktori, no vi ćete sigurno znati ako ste jeli hranu koja uzrokuje probavne smetnje, pa možete isključiti nedostatak kalija kao uzrok.

A. A. 

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo