Istine i mitovi o velikoj nuždi: Treba je obavljati jednom dnevno, mora biti smeđe boje, ne smije jako smrdjeti... - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Istine i mitovi o velikoj nuždi: Treba je obavljati jednom dnevno, mora biti smeđe boje, ne smije jako smrdjeti…

Shutterstock

Pripremite se za temeljito ispiranje laži – pred vama je nekoliko mitova o stolici koji su toliko puta ponovljeni da ljudi vjeruju u njihovu istinitost. Saznajte kada se stvarno treba zabrinuti!

Svi na svijetu to rade, a nitko ne voli pričati o tome. I baš je to razlog što postoji gomila uvjerenja o tome kada, kako, koliko ili gdje bismo trebali vršiti nuždu, a većina nije ni blizu istini. Riješite se “usranih” vjerovanja i odsad idite opušteno tamo gdje i kraljevi idu pješice!

Pripremite smoothie koji čuva zdravlje crijeva

Veliku nuždu trebamo obaviti barem jednom dnevno

Budući da smo svi različiti i naše navike pražnjenja crijeva nisu iste. Potrebu za velikom nuždom možete imati triput dnevno ili svaka tri dana – pravilo ne postoji! Ukoliko se pritom dobro osjećate i nemate zbog toga nikakvih poteškoća – niste “slučaj za promatranje”.

Vaša stolica mora uvijek biti savršeno formirana

Baš kao što ne postoji pravilo o broju nuždi tako ne postoji ni knjiga standarda koja propisuje kako stolica mora izgledati.

Kad je riječ o obliku, jedino što bi vas trebalo zabrinuti jest ukoliko vam je stolica tanka poput vrpce ili ako baš svaki put pri velikoj nuždi ulažete ogroman napor da biste izbacili “zlatni grumen.

Normalna stolica je smeđe boje

Prije nego dobijete napad panike prisjetite se što ste jučer jeli. Moguće je da neobičnu boju stolice možete zahvaliti cikli koju ste jeli uz večeru ili nekoj drugoj hrani u boji. Ukoliko to nije slučaj, vaš liječnik može provjeriti je li možda došlo do krvarenja negdje u crijevima ili do začepljenja u žučnom kanalu.

Zadržavanje stolice je štetno

Da bi čovjek obavio veliku nuždu brojni uvjeti moraju biti zadovoljeni, a najizbirljiviji među nama ovoj “svetoj dužnosti” mogu se posvetiti isključivo u svoja četiri zida. I onda oni trpe, a drugi im govore da je to jako štetno. Zapravo i nije.

Problem se može pojaviti jedino u slučaju da često i na duže vrijeme odgađate nuždu – to može izazvati zatvor ili probleme s mišićima zaduženim za tiskanje stolice iz crijeva.

Ako stolica jako smrdi nešto ne valja

Nema dileme oko toga da stolica smrdi. Jedete li više voća i povrća taj smrad može postati podnošljiviji, tvrde stručnjaci. Iz istog razloga izmet biljojeda ne smrdi ni približno tako neugodno kao izmet mesojeda. Moguće je da imate nekih poteškoća s probavnim sustavom ukoliko vam stolica iznenada počne jako zaudarati.

7 razloga zašto jesti mahunarke!

Stolica koja pluta na površini nije dobar znak

Posve je normalno da s vremena na vrijeme vaša stolica pluta, osobito ako ste pojeli hranu koja potiče proizvodnju plinova u crijevima. Stručnjaci kažu da trebate razgovarati s liječnikom ukoliko vam stolica baš svaki put pluta jer bi to moglo ukazivati da vaš organizam ne apsorbira masnoće na ispravan način.

Stalno vas muči probava? Ovo je hrana koju vole vaša crijeva

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo