Zdravlje

Zdravlje

Iz HZJZ-a objasnili što znači ‘vjerojatan slučaj bolesti COVID-19’ i mogu li takve osobe dobiti potvrdu o preboljenju

Shutterstock

Vjerojatan slučaj bolesti COVID-19 je kada osoba ima kliničke simptome kompatibilne s bolešću i pozitivnu epidemiološku anamnezu (ostvarila bliski kontakt sa zaraznim bolesnikom), a nema laboratorijsku potvrdu bolesti (pozitivan PCR ili BAT nalaz brisa) jer nije rađen bris ili je bris urađen kasno u tijeku bolesti pa ispao negativan te izabrani liječnik smatra da je ta osoba imala COVID-19.

Kad liječnik (najčešće liječnik obiteljske medicine) utvrdi na temelju anamneze i kliničkih simptoma, a nije moguće osobu na vrijeme testirati radi laboratorijske potvrde, može tu osobu prijaviti kao oboljelu od COVID-19, a bolest se klasificira kao vjerojatna, a ne kao potvrđena. S takvom se osobom postupa jednako kao s laboratorijski potvrđenim bolesnikom, što znači da se izolira i bliski kontakti se obrade i po potrebi im se odredi karantena (ako nisu cijepljeni ili preboljeli COVID-19).

Drugim riječima, građani koji nisu u vrijeme nakon jasno definiranog bliskog kontakta razvili simptome kompatibilne s bolešću COVID-19, ne mogu samo na temelju nekadašnjeg bliskog kontakta s bolesnikom tražiti od izabranog liječnika potvrdu da su preboljeli COVID-19 kao vjerojatan slučaj.

Izbjegavajte ova 4 mjesta na kojima ćete se najlakše zaraziti koronavirusom

Potvrdu o preboljenju kao vjerojatan slučaj mogu dobiti oni građani kojima je njihov liječnik u vrijeme simptoma bolesti, i to tijekom samoizolacije zbog obiteljskog kontakta s pozitivnom osobom, utvrdio da vjerojatno imaju COVID-19, odredio im izolaciju, obradio njihove bliske kontakte i prijavio ih u registar zaraznih bolesti kao oboljele od COVID-19.

Ovih će se 5 simptoma prvi javiti ako ste zaraženi delta-sojem

Prema riječima dr. Inci Yildrima sa sveučilišta Yale, čini se da delta-soj malo drugačije utječe na simptome:

1. Glavobolja

2. Bolno grlo

3. Curenje nosa

5. Možete imati temperaturu

ŠTO JE TREĆA DOZA, A ŠTO BOOSTER DOZA?

Predstavlja dodatnu dozu za osobe kod kojih postoji mogućnost da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor i može se primiti četiri tjedna nakon druge doze. Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, to su osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom. Docjepljivanje booster dozom predstavlja dodatnu dozu koja se primjenjuje šest mjeseci od druge doze, a kako bi se produljilo trajanje zaštite.

Izvor: HZJZ

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo