Zdravlje

Zdravlje

Izgorjele ste kao tinejdžerice? Danas imate 80 posto viši rizik od melanoma!

Dame, ako ste u tinejdžerskoj dobi barem pet puta izgorjele na suncu, danas ste izložene 80 posto višem riziku od razvijanja zloćudnog oblika raka kože – melanoma!

Koliko je važan samopregled kože?

Svjesni smo opasnosti sunca i prekomjernog izlaganja njegovim zrakama – bez zaštite. No, u stvarnosti, poduzimamo malo toga kako bismo se zaštitili! Čak i kad izgorimo na suncu, odmahujemo rukom i vjerujemo da nismo napravili neku veliku štetu. Međutim, istina je prilično drugačija!

Tako su istraživači Sveučilišta Brown nedavno ustanovili kako su žene koje su prije 20. godine izgorjele barem pet puta u srednjoj dobi sklonije razvijanju melanoma za čak 80 posto!

Ovaj je tim pratio 109.000 žena kroz razdoblje od 20 godina. Stručnjaci su također ustanovili kako su dame koje su najmanje pet puta izgorjele na suncu u tinejdžerskoj dobi bile su 68 posto sklonije razvijanju bazalnocelularnog karcinoma i skvamoznog karcinoma kože.

“Visokorizične osobe, kao što su one s crvenom kosom, mnogo madeža i sklone opeklinama od sunca, trebale bi obratiti više pozornosti na izbjegavanje izlaganja suncu, pogotovo u ranijoj životnoj dobi”, savjetovao je Abrar Qureshi, voditelj istraživanja.

Što možete napraviti za svoje zdravlje?

Izbjegavajte sunčanje između 11 i 16 sati, uvijek se namažite kremom sa zaštitnim faktorom (posebno obratite pažnju na lice, ruke, dekolte i noge), bez obzira nalazite li se na plaži ili “u gradu”, izbjegavajte solarij, nosite šešir ili kapu i sunčane naočale.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo