Zdravlje

Zdravlje

Izloženost suncu smanjuje rizik od ekcema kod mališana

Povećana izloženost sunčevoj svjetlosti može smanjiti rizik od alergija na hranu ili ekcema kod mališana, tvrde udruženi europski i australski istraživači.

Stručnjaci Europskog centra za okoliš i ljudsko zdravlje te nekoliko australskih institucija ustanovili su kako djeca koja žive u podnebljima s manjim brojem sunčanih sati u godini izložena većem riziku od razvijanja ekcema i alergija na hranu nego mališani koji žive u područjima gdje je izloženost suncu veća.

Koristili su podatke australskih mališana i analizirali kako stope pojave alergija na hranu, ekcema i astme variraju diljem zemlje, ali i ustanovili su vezu između geografske širine i alergija na kikiriki i jaja. Ustanovili su kako je prosječno dijete koje živi na jugu Australije dvostruko skloniji razvijanju ekcema nego njegov vršnjak sa sjevera zemlje.

Sunčeva svjetlost izuzetno je velik izvor vitamina D za naše tijelo, pa ga tako i zovemo sunčevim vitaminom. Naše tijelo stvara vitamin D kada na koži osjeti ultraljubičaste sunčeve zrake. U pravilu, liječnici preporučuju 15 minuta izloženosti suncu bez zaštite, no točna količina sunca koja je potrebna određena je i nadmorskom visinom na kojoj se nalazimo, godišnjem dobu (količina UV zračenja), pigmentaciji kože, pa čak i vrsti zaštitne odjeće koju nosimo. Oko 90 posto sunčevog vitamina dobivamo ovim putem.

“Ovo je istraživanje dodatno podcrtalo vezu između alergija na hranu, ekcema i podneblja gdje živite. Nadamo se bolje proučiti te učinke i sagledati koji faktori najviše uzrokuju ovu vezu, npr. temperatura, infektivne bolesti ili vitamin D. Kao i uvijek, treba biti oprezan kod pretjeranog izlaganja sunčevoj svjetlosti, jer se povećava rizik od raka kože”, objasnio je Nick Osborne, voditelj studije objavljene u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo