Je li za vas sigurno družiti se s prijateljima koji nisu cijepljeni? Evo što preporučuju stručnjaci - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Je li za vas sigurno družiti se s prijateljima koji nisu cijepljeni? Evo što preporučuju stručnjaci

Shutterstock

Cijepili ste se i želite se družiti s prijateljima?

Jesu li svi cijepljeni?

U petak 2. srpnja broj osoba koje su cijepljenje u Hrvatskoj s najmanje jednom dozom dosegao je 1.500.932. Od njih je 1.132.263 osoba cijepljeno s dvije doze, stoji na stranicama HZJZ-a. Udio ukupnog stanovništva cijepljenog s jednom dozom iznosi 37%, dok se isto odnosi na 45% odraslog stanovništva. Prema ovim podacima je jasno da se radi o dosta malom postotku i da je bi ovo ljeto završilo bolje od prošloga, potrebno je stvar malo ubrzati.

Ako ste cijepljeni, smijete li se družiti s prijateljima?

Odgovor može ležati i u vašem općem zdravlju, zdravlju osoba koje vas okružuju.
“Ako ste potpuno cijepljeni, većina interakcija za vas ne predstavlja rizik, ali možda biste trebali znati jesu li ljudi s kojima se družite cijepljeni kako bi druženje proteklo bez rizika“, pojasnio je dr. Paul A. Thottingal, a to može značiti da morate staviti masku kada ulazite u zatvorene prostore, a na otvorenom ste sigurni.

Po čemu se razlikuje delta-soj od drugih verzija virusa i štiti li vas od njega cjepivo?

Megan L. Ranney, profesorica hitne medicine, smatra kako bi ona u tom slučaju družila samo na otvorenim prostorima ili s maskom jer iako cjepiva djeluju, ne bi htjela riskirati i zaraziti se.

Tu je i prijedlog da ako se družite s prijateljima koji nisu cijepljeni jest da porazgovarate o tome zašto nisu cijepljenja i možda podijelite svoje iskustvo nakon cjepiva.
Trebate li nositi masku kada ste u društvu prijatelja koji nisu cijepljeni?

Stručnjaci diljem svijeta kažu kako je OK nastaviti sa starim aktivnostima nakon što ste se cijepili bez maske ili fizičke distance, a sve zato što se pokazalo da cjepiva dovoljno štite od bolesti.

U najboljem slučaju su 95 posto učinkovita kako bi nas spasila od bolnice, a isto tako smanjuje se rizik od infekcije ali i rizika da će virus prenijeti nekom drugom“, pojasnio je dr. Schaffner, infektolog. Cjepiva su dizajnirana tako da sprečavaju odlazak u bolnicu i smrtne ishode. Pa iako cjepiva odlično ispunjavaju svoju namjenu, nisu savršena pa je ponekad ipak potrebno poduzeti određene mjere zaštite.

Cijepljeni ste ali vam je imunitet ugrožen?

Ako ste se cijepili ali vam je imunološki sustav slab radi određenih lijekova ili medicinskih stanja koje već imate. Stručnjaci savjetuju da budete oprezni i da nosite masku u zatvorenim prostorima dok vam vaš liječnik ne savjetuje drugačije. Iako će cjepivo i smanjiti šanse da se virus prenese na drugu osobu, osobe koje imaju slabiji imunitet možda nisu dovoljno zaštićene čak i ako su potpuno cijepljeni. Ako dakle mislite da vam je imunološki sustav ugrožen i ne želite se izlagati riziku, svakako nosite masku.

Cjepivo je super stvar ali zbog njega se ne pretvarate u Supermana. S obzirom na nove varijante virusa koje nas okružuju, potreban je u nekim situacijama i dodatni oprez ako mislite da je za vas potreban“, dodala je Ranney.

Epidemiolog Bernard Kaić razbija najčešće mitove o cjepivima protiv bolesti COVID-19

SMIJETE LI SE CIJEPITI AKO STE IMUNOKOMPROMITIRANI?

Osobe s imunokompromitirajućim stanjima ili koje uzimaju imunosupresivne lijekove mogu biti u povećanom riziku od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 i njezinih komplikacija zbog čega se preporučuje cijepljenje ako nemaju kontraindikaciju za cijepljenje. Međutim, važno je istaknuti da postoji mogućnost smanjenog imunološkog odgovora, tj. mogućnost da će kod imunokompromitiranih osoba učinkovitost cjepiva biti niža nego kod imunokompetentnih osoba (osoba s imunološkim sustavom koji uredno funkcionira).

O optimalnom vremenu cijepljenja protiv COVID-19 savjetujte se sa svojim nadležnim liječnikom, odnosno liječnikom specijalistom, koji ima sveobuhvatan uvid u vaše zdravstveno stanje, trenutnu terapiju i dosadašnje liječenje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo