Zdravlje

Zdravlje

Jedinstveni PDV na lijekove najviše koristi građanima

Ako se smanji stopa PDV-a na lijekove bez recepta s 25 na pet posto, povećat će se samoliječenje i rasteretiti zdravstveni sustav. Tu promjenu pozdravlja struka, uključujući i Ministarstvo zdravlja, a sljedeće na potezu je Ministarstvo financija.

PDV na lijekove u Hrvatskoj nije jedinstven! Tako on iznosi pet posto za lijekove koji se dobivaju na recept, tj. 25 posto na bezreceptne lijekove. Praksa europskih zemalja koje su uvele jedinstvenu (i to nižu) stopu PDV-a na sve lijekove govori da je došlo do povećanja dostupnosti i korištenja lijekova bez recepta, smanjenja prekogranične trgovine (odlaska u kupovinu po lijekove koji su jeftiniji – svugdje nego u Hrvatskoj) te smanjenja posjeta liječnicima zbog manjih zdravstvenih tegoba. Bitno je za istaknuti kako je korištenje lijekova bez recepta pod nadzorom farmaceuta i farmaceutskih tehničara kao stručnih osoba, koje će i dalje brinuti da ih pacijenti koriste na siguran i ispravan način. Povećanim samoliječenjem rasterećuje se zdravstveni sustav, smanjuju se redovi u čekaonicama, a liječnici obiteljske medicine nisu pod tolikim pritiskom.

Austrijska praksa

Dok bi ova mjera za državu značila kratkoročno smanjenje prihoda od PDV-a, dugoročno se bi se rasteretio budžet. Potrošnja OTC lijekova bi se povećala, a povećao bi se i prihod iz direktnog oporezivanja.

Austrija je primjer od kojeg bi Hrvatska mogla puno naučiti. Naime, prodaja bezreceptnih lijekova u ovoj je zemlji porasla s 489 milijuna na 747 milijuna eura od uvođenja jedinstvene stope na sve lijekove 2009. godine:

“Austrijski PDV na sve lijekove prepolovio se s 20 posto na deset u posljednjih pet-šest godina. Naš Zavod za zdravstveno osiguranje je uštedio sredstva, a pacijenti su dobili niže cijene za lijekove koji se prodaju bez recepta. Dok samoliječenje nije postiglo jednak porast u Austriji kao što je u drugim zemljama, pogotovo onima u kojima je zdravstveni sustav slab, ono zapravo znači lakši i brži pristup lijekovima”, objasnila nam je magistra farmacije Christine Nageler iz austrijske Udruge za samoliječenje IGEPHA.

U Hrvatskoj je 2012. potrošeno 350 milijuna kuna na lijekove koji se izdaju bez recepata, a taj trend znatno bi bio u porastu sniženjem cijena lijkova. Prema podacima Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda CASI, prosječan stanovnik Hrvatske godišnje potroši 23 eura na OTC lijekove, dok je prosjek u zapadnoeuropskim zemljama 69 eura.

“Korisnost uvođenja jedinstvene stope PDV na sve lijekove vidljiva je i iz toga što ju podržavaju sve relevantne institucije: Ministarstvo zdravlja, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatska ljekarnička komora, liječničke organizacije, udruge pacijenata… Očekujemo da i posljednja instanca koja je ključna za provođenje ove inicijative, Ministarstvo financija, prihvati sve argumente i donese odgovarajući propis. Da rezimiram, apsolutno svi podržavaju inicijativu, jer je logična, korisna za pacijente i usklađena s praksom europskih zemalja”, tvrdi Igor Haralović, direktor tvrtke Sandoz. Nastavlja:

Ministarstvo financija također uvažava argumente te treba pronaći način kako kompenzirati manjak u državnoj blagajni nastao smanjenjem stope PDV-a na lijekove bez recepta. Po našim izračunima radi se o otprilike samo  0,05 posto državnog proračuna. Budući da Vlada iskazuje namjeru biti socijalno osjetljiva, ova je mjera u cijelosti na tragu takve politike jer konačni efekt polučit će građani”.

Karmen Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo