Zdravlje

Zdravlje

Kada trebate ići urologu, a kada nefrologu? Liječničke specijalizacije koje pacijenti često brkaju…

Shutterstock

Ako i vas zbunjuju određene medicinske specijalizacije, niste jedini! Koje su razlike i zašto su zbunjujuće, objasšnjava Božidar Perić, dr. med., spec. interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije.

Posljednjih nekoliko godina i desetljeća pratimo sve veću razgranatost i razvoj sve užih specijalističkih i subspecijalističkih područja, kako medicinskih tako i nekih više ili manje srodnih struka. Struktura i organizacija sustava javnog zdravstva vrlo je kompleksna i često troma po pitanju prilagođavanja novim trendovima i potrebama.

Unatoč kompleksnosti i tromosti javnozdravstvenog sustava, njegova funkcionalnost je u Republici Hrvatskoj relativno jasno definirana. Sva inicijalna obrada počinje kod izabranog liječnika obiteljske medicine, a za daljnje korake putem ciljanih uputnica obraćamo se specijalistima.

Usporedno s javnozdravstvenim sustavom, tijekom proteklih 30-ak godina razvija se privatni zdravstveni sustav, znatno većim opsegom u pružanju ambulantnih zdravstvenih usluga, a tek manjim dijelom uslugama bolničkog liječenja.

Bez obzira na to kojim putem krenuli rješavati svoje zdravstvene probleme, nerijetko ćete se susresti s određenim terminološkim nedoumicama oko područja stručnog djelovanja određenih zdravstvenih ili sličnih srodnih djelatnosti. Koja bi bila razlika između liječnika obiteljske medicine i općeg internista? Koje su razlike u stručnom djelovanju endokrinologa i specijalista nuklearne medicine? Ili, primjerice, jesu li fizioterapeut i fizijatar jedan te isti profil struke? Ta i neka slična pitanja i nedoumice ću probati pojasniti.

UROLOG – NEFROLOG

Do česte zabune kod naših pacijenata dolazi u situacijama kad dođe do tegoba u području mokraćnog sustava. Ajmo stvar još malo zakomplicirati. Najčešće bolesti mokraćnog sustava su nekomplicirane infekcije mokraćnog sustava. Njih je sasvim dovoljno kompetentan liječiti izabrani liječnik obiteljske medicine i tu najčešće dodatna specijalistička konzultacija nije potrebna.

Kod nešto diferentnije problematike mokraćnog sustava pitamo se kada otići urologu, a kada nefrologu. Nefrolog je subspecijalist interne medicine koji se bavi dijagnostikom i uglavnom konzervativnim (nekirurškim) metodama liječenja različitih bolesti i poremećaja mokraćnog sustava. Urolozi su dominantno kirurška struka koja se bavi dijagnostikom i liječenjem različitih bolesti i stanja koje će se nužno trebati liječiti manje ili više invazivnim metodama. Među češćim stanjima svakako su mokraćni kamenci, zatim različite bolesti prostate, a malignomi organa iz mokraćnog sustava danas su sve češći razlog za posjet urologu.

Cijeli tekst čitajte u novom broju magazina Ordinacija.hr u prodaji u subotu, 22. kolovoza uz Večernji list.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo