Kako držati rozaceju pod kontrolom?

Kosa, ljepota, njega

Rozaceja je kronična bolest koja uzrokuje upalne procese na licu. Za nju ne postoji lijek, ali dermatolozi se slažu kako pravilna njega kože i izbjegavanje određenih okidača može držati ovu bolest pod kontrolom.

Rozaceja je kronično oboljenje lica koje se obično manifestira u trećem ili četvrtom desetljeću života, a simptomi se mogu javiti i u adolescenciji. Obilježava ju crvenilo lica koje izgleda poput opeklina od sunca, a rasprostire se čelom, nosem, obrazima i bradom. Mogu se pojaviti i čvorići (papule) crvenkaste boje koji povremeno izbijaju, a katkada se ti čvorići ispune gnojem (pustula).

Stručnjaci napominju kako za rozaceju ne postoji lijek, nego je zahvaćenim osobama na raspolaganju jedino dugotrajno liječenje. Ovo je stanje poput bilo koje druge kronične bolesti koja se mora držati pod kontrolom. Jednako tako se ne zna točno što ju uzrokuje, ali poznati okidači su sunčeva svjetlost, alkohol, začinjena hrana, kofein, vrućina, limunska kiselina i stres.

Njega kože zahvaćene rozacejom

Osobe s rozacejom bi trebale izbjegavati preparate za čišćenje koji pogoršavaju crvenilo. Koristite blage sapune namijenjene osjetljivoj koži a lice umivajte hladnom ili mlakom vodom, nikako toplom jer će ona samo pojačati crvenilo.

Proizvodi koji sadrže lješnjak, mirise, metvicu i ulje eukaliptusa se ne bi smjeli nalaziti u vašoj kupaonici.

Šminka koju nanosite također treba biti bez mirisa i hipoalergenska kako ne bi izazvala iritaciju. Kod kupovine kozmetičkih proizvoda, prvo ih nanesite na mali dio kože i promatrajte reakciju kroz sljedećih sat vremena. Ako koža burno reagira, klonite se ovakvih preparata.

Zaštitite se od sunca

Ljeto nije najbolje godišnje doba ako imate rozaceju. Izbjegavajte sunčevu svjetlost što više možete, glavu obavezno pokrijte šeširom ili kapom i uvijek nanesite kremu sa zaštitnim faktorom (najmanje SPF 15). Čak i ako je vaša koža dobro pokrivena, svejedno sama vrućina može izazvati burno crvenilo lica, stoga se preporuča ostanak u kući.

Uloga prehrane

Različite osobe mogu reagirati crvenilom a drugačije namirnice, a liječnici saraju kako bi od velike pomoći bilo voditi dnevnik hrane koju jedete kako biste najprikladnije uočili kada se crvenilo razbukta. Nekim osobama topli napitci poput kave, čaja i kakaa pogoršavaju stanje, dok je to drugima začinjena hrana. U svakom bi slučaju trebali izbjegavati alkoholna pića.

Smanjite stres u svakodnevnom životu

Stres je jedan od poznatih okidača rozaceje, a utječe na funkcioniranje gotovo svih osoba, ne samo onih koji boluju od ove kronične bolesti. Umirite se tehnikama relaksacije, disanja i vizualizacije, upišite se na tečaj joge, povodite vrijeme na svježem zraku sa svojim kućnim ljubimcem i posvetite se stvarima koje vas vesele. Vježbanje može u velikoj mjeri raspršiti stres, samo pripazite da ne vježbate na suncu ili po vrućem vremenu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!