Zdravlje

Zdravlje

Kako dvije šalice kave mogu pomoći da živite dulje? Evo odgovora

Shutterstock

Nova istraživanja kažu kako umjereno ispijanje kave može štititi od razvoja bolesti srca i prevenirati preranu smrt.

U istraživanju su ispitanici podjeljeniji u grupe, a rezultati ukazuju na brojne dobrobiti kod osoba koje su pile kavu a to uključuje smanjen rizik od koronarnih bolesti, zastoja srca ili moždanog udara (neovisno je li se pila kava s kofeinom ili bez). Mljevena kava i instant kava daju iste rezultate pa tako snižavaju rizik od razvoja aritmija. 

Koautor studije dr. Peter Kistler je pojasnio kako su prijašnje studije povezale kavu sa svim ovim zdravstvenim stanjima, ali je potrebno u istraživanja uključiti veći broj ljudi kako bi se dobili kvalitetniji podaci. “Postoji veliki interes o ovoj temi”, dodao je. 

Radi li se o sasvim novom otkriću? 

Iako ovo zadnje otkriće može biti dobra vijest za ljubitelje kave, rezultati ustvari potvrđuju da par šalica kave u danu može biti dobra prevencija za razna zdravstvena stanja:

 • Bolesti srca
 • Alzheimerova bolest
 • Parkinsonova bolest
 • Dijabetes
 • Bolest jetre
 • Rak prostate

Kako to kava može sniziti rizik od rane smrti? 

Studija se nije bavila otkrivanjem posebnog uzroka, ali neke teorije postoje: “Kava je kompleksan napitak koji sadrži više od 100 aktivnih komponenti, a kofein je najpoznatiji a on je stimulans koji povećava budnost i koncentraciju isto tako ima antioksidativna svojstva te će smanjiti količinu nakupljenih masnoća”, dodaje Kistler. 

Koje namirnice jeste za zdravlje prostate, a koje izbjegavati? Evo što savjetuje liječnik

Tu su i polifenoli koji su jak antioksidant te utječu na rad metabolizma, a svi spomenuti elementi će smanjiti rizik od razvoja koronarnih  bolesti srca i moždanog udara. 
Što se tiče aritmije, stručnjak navodi kako kofein može blokirati receptore na stanicama u tijelu koje djeluju na stanice srca i tako povećavaju rizik od aritmija. Kada se oni blokiraju, smanjit će se šanse za pojavom aritmija. 

Dr. Deborah Cohen navodi kako puno faktora utječe na rizik od smrti, a može biti da osobe koje piju kavu jesu aktivnije, unose manje kalorija i manje kilograma, što će štiti zdravlje. 

Koliko će kava smanjiti rizik od smrti? 

Primjetne su informacije o dobrobiti korištenja kave izašle iz ove studije. Tako osobe koje piju dvije ili tri šalice kave u danu imaju najviše koristi, i to 27 posto manji rizik da će umrijeti rano, a osobe koje su pile kavu bez kofeina imaju 14 posto manji rizik. 

Kada govorimo o bolestima srca i moždanom udaru, dobrobiti kod osoba koje su pile par šalica kave su se pokazale u ovom obliku; 

 • Mljevena kava: 20 posto niži rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara
 • Bez kofeina: 6 posto niži rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara
 • Instant kava: 9 posto niži rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara

Što se tiče aritmija, studija je pokazala: 

 • osobe koje su pile 4 šalice kave u danu su smanjile rizik za 17 posto
 • osobe koje su pile 2 šalice kave su smanjile rizik za 12 posto.

Ovo je najbolji jogurt za snižavanje kolesterola, tvrde nutricionisti

ŠTO JOŠ MOŽDA NISTE ZNALI O KAVI?

Ovaj čarobni napitak, a mnogima i omiljen može puno ponuditi;

• Moguće se razbuditi samo zbog mirisa kave. To je navedeno u studiji sveučilišta u Seulu. Dobra informacija za sve koji imaju problema s ustajanjem.
• Žene koje uživaju u kavi imaju 20 manje šanse za da dožive simptome depresije, stoji u studiji s Harvarda.
• Ljubitelji kave imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Informacija je to predstavljena na godišnjem kongresu European Alzheimer 2014.
• Na sveučilištu u Texasu je provedeno istraživanje kako bi se pronašla poveznica između kave i erektilne disfunkcije. Zaključak je da samo 2 šalice kave na dan mogu za 42 posto umanjiti šanse od nastanka ovog problema.
•  Godišnje se u svijetu popije oko 500 milijardi šalica kave. 14 milijuna odlazi na espresso.
•  Suprotno uvriježenom mišljenju, tamna pržena kava ima manje kofeina od svijetlo pržene kave.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo