Zdravlje

Zdravlje

Kako hepatitis C utječe na vaš organizam – mozak, kosu, usta, oči…

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od kroničnog hepatitisa B i C boluje oko 40.000 osoba.

Hepatitis B i C su kronične infekcije koje ponekad godinama ili desetljećima ne pokazuju simptome. Rana dijagnoza može spriječiti zdravstvene probleme koji mogu biti posljedica infekcije i spriječiti prijenos virusa.  

Simptomi hepatitisa C su žutica, umor, tamna mokraća, bol u trbuhu, gubitak apetita, mučnina; bez simptoma u gotovo 80 posto slučajeva ili se javljaju nespecifični simptomi (ekcem, mišićni bolovi).  Hepatitis C je vodeći uzročnik kronične bolesti jetre. Prenosi se zaraženom krvi ili seksualnim prijenosom.

Evo kako hepatitis C utječe na tijelo;

Mozak

Par tjedna nakon zaraze možete primijetiti da ste nešto umorniji. Kasnije, javlja se „maglica“  u mozgu, zbunjenost i loša orijentacija. Moguća je i jaka bezvoljnosti, problemi s memorijom i simptomi depresije.

Krv

Upala jetre uzrokovana hepatitisom C i kasniji ožiljci mogu blokirati protok krvi i tako utjecati na odumiranje jetre. Manjak cirkulacije može uzrokovati oticanje nogu i trbuha. Moguće je da ćete više krvariti nakon male ozlijede ali i lakše se ozljeđivati.

Je li detoksikacija jetre sigurna i korisna ili se ipak radi o neprovjerenom mitu?

Usta

Kod nekih osoba on uzrokuje autoimuno stanje koje se naziva Sjögrenov sindrom, kronična upalna bolest obilježena pretjeranom suhoćom očiju, usta i drugih sluznica. Povezan je i s nastankom lichen planusa, kroničnog upalnog stanja koje utječe na sluznicu u ustima, a simptomi su oticanje, rane i bijele mrljice.

Oči

Oštećenje jetre u kasnijoj fazi bolesti može utjecati na pojavu žute boje bjeloočnice. To se događa jer jetra ne može normalno raditi i tada se stvara bilirubin u tijelu. Osim očiju i koža može postati žućkasta.

Unutarnji organi

Hepatitis C koji utječe na jetru, utječe i na ostale organe tako da oni ne mogu apsorbirati sve vitamini i minerale koje organizmu trebaju.

Probava

Kada je jetra oštećena zbog hepatitisa, možete primijetiti gubitak apetita. Uznapredovala ciroza može uzrokovati pritisak u krvnim žilama jetre. Tako se proširuju vene u cijelom probavnom sustavu.

Ovih 25 namirnica čuvaju zdravlje jetre, svakako ih uključite u prehranu!

Kilogrami

Zbog hepatitisa štitna žlijezda može previše raditi, a gubitak kilograma je jedna od nuspojava. Kasnije, kad se stanje pretvori u cirozu, tkivo se zamjenjuje ožiljkom i zbog toga jetra ne radi tako dobro i loše probavlja hranu pa možete primijetiti da se debljate.

Mjehur

Žutica, koja se javlja s hepatitisom može utjecati na promjenu boje kože i bjeloočnice, može utjecati i na promjenu boje mokraće pa tako ona postaje tamnija. Možete primijetiti da vam je stolica boje gline.

Zglobovi

Bolni zglobovi i mišići su rani simptomi imunološkog sustava koji se pokušava riješiti infekcije. Simptomi koji se još mogu javiti slični su gripi.

Koža

Može doći do stvaranja plikova na rukama i licu, a ako se stanje pogorša koža lica može biti zategnuta i tvrda. Male crvene linije poput paučine se također mogu pojaviti na licu.

Nokti i kosa

Oni će pokazati simptome kada je hepatitis prerastao u cirozu –  kolagen iz jetre koja ga proizvodi kako bi se oporavila može uzrokovati gubitak kose i učiniti nokte tankima.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo