Zdravlje

Zdravlje

Kako je Justin Bieber obolio od Ramsay Hunt sindroma – evo što morate znati

Shutterstock

Justin Bieber, poznata glazbena zvijezda pati od potpune paralize jedne strane lica.

U pitanju je Ramsay Hunt sindrom, neurološki poremećaj koji je uzrokovao paralizu lica kod Biebera. O svom je problemu javno govorio na društvenim mrežama gdje je i sam pojasnio da se radi o virusu koji je napao živac u njegovom uhu, a prema pisanju Nacionalnog odbora za rijetke bolesti, oko 100 000 ljudi u Americi pati radi ovog sindroma i drugi je najčešći razlog paralize lica a da se ne radi o traumi ili ozljedi. 

Iako se radi o rijetkom stanju, njega uzrokuje virus herpes zoster, isti koji uzrokuje i vodene kozice. 

Ramsay Hunt sindrom 

Rijetki je to neurološki poremećaj uzrokovan virusom, navodi Amesh Adalja, liječnik u Johns Hopkins Centru. Virus u tijelu može biti desetljećima a i cijeli život nakon što ste preboljeli kozice. Jak imunološki sustav će spriječiti da se virus aktivira ponovo, ali u suprotnom može uzrokovati vodene kozice ili Ramsay Huntov sindrom. U tom slučaju je dakle virus ponovo aktivan i utječe na facijalne živce i ometa njihovo funkcioniranje, kaže Adaja. Mišići mogu biti slabi ili tvrdi a rezultat su poteškoće sa smijanjem ili kod zatvaranja oka. 

Ako ste napunili 50 godina, farmaceuti savjetuju da ove suplemente više ne uzimate

U većini slučajeva će se pojaviti crveni bolni osip oko uha, a nekada će uzrokovati probleme s ustima i grlom. No svi se simptome često ne javljaju istodobno. Problemi sa sluhom ili bol u uhu može isto biti posljedica virusa. Gubitak sluha ili šum u uhu su samo privremeni simptomi.Kako se često javlja uz druga stanja, može proći neprimjećeno ili se s dijagnozom može kasniti, a upravo je ona važna jer će pomoći kod rješavanja komplikacija bolesti kao što su depresija ili anksioznost. 

Kako se liječi Ramsay Hunt sindrom? 

Istraživanja pokazuju kako se svi pacijenti donekle oporave iako neki mogu imati dugotrajnije komplikacije, a kada je pacijent mlad i zdrav, za potpun oporavak potrebno je nekoliko tjedana ili mjeseci. Najagori je ishod kod osoba starijih od 50 godina gdje može doći do trajne paralize. 

Hrvatski onkolog o novom lijeku protiv raka: Kod 14 bolesnika tumor je nestao i nisu trebali kemoterapiju

Liječenje se sastoji od antivirusnih lijekova i kortikosteroida, a simptomi se mogu ublažiti lijekovima protiv bolova. Iako je stanje Justina Biebera dosta ozbiljno, on je uvjeren kako će mu dobar odmor pomoći da se oporavi. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo