Zdravlje

Zdravlje

Kako preživjeti srčani udar?

Ako se nalazite u društvu ljudi u trenutcima kada doživljavate srčani udar, jedino što trebate napraviti je pozvati u pomoć i naglasiti da se možda radi o srčanom udaru.

Ako se on dogodi kada ste sami, postoje stvari koje morate napraviti kako biste povećali šanse za preživljavanjem.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzročnik smrti u svijetu i Hrvatskoj. Prema statističkim podacima svaki drugi građanin naše zemlje umire zbog bolesti srca i krvnih žila.

Danas uspješnost liječenja srčanog udara ovisi o ranom postavljanju dijagnoze i dolasku u zdravstvenu ustanovu, najčešće bolnicu, poželjno što ranije od nastanka prsnih bolova.

Prepoznajte simptome srčanog udara

Najvažniji subjektivni znak koji pobuđuje sumnju na nastanak srčanog udara je jaka prsna bol koja traje dulje od 20 minuta ili se pojačava u intenzitetu. Srčani udar može također uzrokovati intenzivnu tjeskobu ili strah od smrti. Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju ovo stanje. Može uzrokovati i nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha.

Što učiniti ako prepoznate simptome

Ako ste prepoznali spomenute simptome, a nema nikoga u vašoj blizini, prestanite raditi sve što ste započeli i pozovite pomoć, savjetuje Dr. Chin Chee Tang, konzultant odjela za kardiologiju u Singapuru.

Velike su studije pokazale kako je aspirin lijek koji vam može pomoći da preživite dok čekate pomoć. Srčani udar nastupi kada se trombociti nakupe na mjestu oštećene krvne žile. Oni pomažu spriječiti krvarenje, no ako je žila sama po sebi već sužena, trombociti će formirati ugrušak i onemogućiti protok krvi.  Aspirin sprečava nakupljanje trombocita, tj. njihovo “ljepljenje”, što smanjuje rizik smrtnosti nakon srčanog udara i također dugotrajno oštećenje tkiva.

Najbolja zaštita od srčanog udara su preventivne mjere

Potrebno je izbjegavati čimbenike rizika te kontinuirano provoditi preventivne mjere, istaknuo je  doc. Mario Ivanuša za magazin Moje zdravlje.

Mjere prevencije:

  • Pazite na prehranu
  • Konzumirajte ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama
  • Oprezno sa šećerom i soli
  • Birajte vodu umjesto sokova
  • Usporite i radujte se životu
  • Rezervirajte vrijeme za tjelovježbu
  • Ne dopustite da vam posao ukrade zdravlje
  • Nemojte se izolirati

Prepoznajte 10 simptoma srčanog udara

Naučite kako pomoći osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo