Kako se s koronavirusom nose psihijatri, psiholozi i drugi stručnjaci? Usvojite njihove genijalne navike - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako se s koronavirusom nose psihijatri, psiholozi i drugi stručnjaci? Usvojite njihove genijalne navike

Foto: Shutterstock

Obavezno provjeravajte obitelj i prijatelje, vježbajte i opuštajte se… Evo kako se stručnjaci snalaze u ovoj situaciji…

Ne morate se zaraziti vi ili netko iz obitelji kako bi koronavirus ostavio traga na vašoj psihi, a sve što trebate napraviti je upaliti vijesti..

Kako bi vam pomogli lakše se nositi sa ovom situacijom, liječnici i stručnjaci su podijelili navike koje njeguju u posljednje vrijeme kako bi se lakše nosili sa situacijom…

“Vijesti gledam samo dva put u danu“

Vijesti vezane za koronavirus se mijenjaju iz sata u sat i većina nas je zalijepljena za fotelje. Ovakvo će ponašanje samo pojačati osjećaj stresa. Kako kaže dr. Nate Upshaw, psihijatar, potrebno je pronaći balans.

Osobno pratim tijek događanja tako što dva put u danu upalim vijesti, umjesto da ih gledam cijeli dan.

“Svako jutro izađem na sunce”

Ako želite poboljšati raspoloženje, najučinkovitiji način je izlazak na zrak, na suce, a taj efekt će trajati cijeli dan. „Šetnja dok je vani sunce je prvo što napravim ujutro jer me oslobađa stresa, vježbam hodajući, udišem svježi zrak i to je odličan početak dnevne rutine“, pojašnjava dr. Upshaw te dodaje kako se na taj način jača imunološki sustav koji je iznimno važan za očuvanje zdravlja.

“Svakog dana provjeravam kako su moji najbliži”

Izolacija, esencijalni dio socijalnog distanciranja, u kratkom vremenu može uzrokovati osjećaj tuge, depresije i usamljenosti. Na sreću postoje sredstva kojima možemo pobijediti izolaciji – Facebook, Skype i ostale društvene mreže postoje zbog lakšeg povezivanja ljudi pa ih se treba iskoristiti.

„U kontaktu sam s najbližima svakodnevno putem tehnologije“, kaže Lisa Yee, osobni trener iz San Diega. „Razgovor s njima mi pomaže da lakše prebrodim ovaj kaos i paniku te da ostanem optimistična za vrijeme krize“ ističe.

Kako panika i stres povisuju, ali i snizuju krvni tlak? Kardiolog objašnjava za koga je to opasno

“Učim svirati gitaru”

I samo slušanje glazbe vas može umiriti, ali ako svirate instrument, u rukama vam je jak alat za mirnu glavu i duh. Liječnik Robert Williams planira ovo vrijeme iskoristiti za savladavanje novih vještima.

Smatram kako je savladavanje novih vještina ili bavljenje hobijem važno za opuštanje i lakše nošenje sa situacijom pa sam odlučio naučiti svirati gitaru. Primijetio sam da me opušta i budi u meni kreativnost. 

Ako vam se sviđa ova ideja, potražite jedan od brojnih vodiča koji će vam pomoći.

“Sama pripremam omiljenu hranu”

Ono što jedete može jako utjecati na raspoloženje, kaže Claire Siegal, nutricionistica koja sama sebi pažljivo priprema obroke.

U danu si odvoji nekoliko sati za pripremanje jela.

„Trenutno je na rasporedu pečena piletina, ljute papričice i luk koje mogu pretvoriti u buritto. Ovisi o raspoloženju što ću pripremati, ali važno je u obroke uključiti proteine, zdrave masnoće i ugljikohidrate.

“Krećem se i vježbam”

Jutarnja će tjelovježba ublažiti svaki osjećaj stresa tijekom cijelog dana.

„Istežem se, pogledam video te pratim vježbe ili se jednostavno prošećem susjedstvom. Cjelodnevno sjedenje ispred TV-a u glavi može uzrokovati osjećaj izoliranosti, pa će pomoći čak i samo malo aktivnosti.“

“Čistim kuću”

Moj je moto – čista kuća, čiste misli“, kaže Venus Nicolino, klinički psiholog iz Los Angelesa. „Gledam oko sebe i razmišljam što treba počistiti, kakav mi je nered ispod kreveta? Kad možemo kontrolirati okolinu u kojoj se nalazimo, pomaže nam skrenuti misli sa stvari na koje ne možemo utjecati“, zaključuje.

“Meditiram dva puta u danu”

Meditacija djeluje kao pilula za opuštanje, a za to postoje i znanstveni dokazi.

„Što dulje pokušavate ignorirati strah i anksioznost, dulje se čvrsto držite za teške emocije, pa je teško koncentrirati se na pozitivne stvari,” kaže novinarka Jill Sherer Murray koji meditira dva put u danu kako bi ostala prisutna u svakom trenutku.

Kako točno izmjeriti temperaturu i zašto je važno kakav toplomjer koristite?

“Ciljeve zapisujem na papiriće”

Ovih smo dana svi vezani za kompjutere ali je važno ne prepustiti se ciklusu stalnog praćenja vijesti. Način na koji se ona snalazi jest da piše na papiriće stvari koje želi postići te ih lijepi na kompjuter.

Svi smo imali ciljeve prije ove pandemije i svi bismo i dalje trebali pokušati njih ostvariti. To nas tjera da budemo inovativni, da misli maknemo od problema cijelog svijeta i koncentriramo se samo na naše želje.

“Gledam humoristične emisije u društvu obitelji”

„Dok traje vrijeme izolacije, moja obitelj svake večeri organizira zajedničko gledanje humorističnih serijala ili filmova. Na taj način provodimo vrijeme zajedno i uživamo u dnevnoj dozi smijeha – a svi znamo da smijeh jača imunološki sustav“, zaključuje dr. Rene Wellsenstein iz New Yorka.

“Tuširam se hladnom vodom”

Možda vam se ne čini kao najsjajnija ideja, ali postoje jako dokazi kako tuširanje hladnom vodom doprinosi zdravlju organima – jača cirkulaciju, imunološki sustav i poboljšava raspoloženje, a sve su to važni faktori za očuvanje zdravlja dok traje ova situacija.

 “Završavam tuširanje tako da pustim nakratko hladnu vodu, a vjeruje se kako se tako jača imunološki sustav“, pojašnjava David Dolan, licencirani terapeut.

“Svakog dana napravim nešto lijepo za nekog drugog”

Pomaganje je je jedan od najboljih načina da se izvučete iz negativnih misli. „Svakog se dana upitam kome bi danas mogla pomoći“ kaže dr. Tary Marie Stejskal te dodaje:

„Razmišljanje o okolini, prijateljima, obitelji i suradnicima mi pomaže da zadržim širu sliku svega što se događa.“

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo