Zdravlje

Zdravlje

Kako se slažu trudnoća i gripa?

Kako se trudnice i dojilje mogu liječiti od prehlade, viroze i gripe? Vrijede li za njih neka drugačija “pravila” ili mogu koristiti sve lijekove koji su dostupni ostaloj populaciji? Je li cjepivo protiv gripe sigurno za njih?

O ovim pitanjima liječenja prehlade i gripe razgovarali smo s poznatim specijalistom ginekologije i porodništva, mr.sci. Darkom Husarom.

Po čemu se trudnice i dojilje razlikuju od ostale populacije kada je u
pitanju liječenje prehlade?

Mr.sci. Darko Husar, dr.med.spec. ginekologije i
porodništva

Zapravo nema značajne razlike u liječenju obične prehlade u trudnoći ili izvan nje. Uobičajenu prehladu zapravo nije potrebno liječiti osim posve simptomatske terapije – prije svega snižavanja povišene temperature, a može se utjecati i na vodenkasti iscjedak iz nosa, suhi, nadražajni kašalj te osjećaj ”grebanja” u grlu. Glede terapije, ona je zapravo ista, radilo se o trudnoći ili ne.

Mogu li prehlada i gripa utjecati na fetus?

U pravilu ne. Virusi koji uzrokuju običnu prehladu te virus influence nemaju u pravilu teratogenog djelovanja. Ova stanja mogu utjecati na trudnoću ili plod jedino u slučaju pojave težih komplikacija, koje su prije svega moguće u slučaju gripe. No, to je na svu sreću vrlo rijetko.

Koje lijekove trudnice i dojilje mogu uzimati za snižavanje temperature? Postoje li koje nuspojave?

Za snižavanje temperature se u trudnoći u pravilu koristi paracetamol (ovo je stručno ime lijeka koji se javlja pod drugim komercijalnim). Potrebno je snižavati temperaturu višu od 37,5 stupnjeva Celzijevih. Svaka četiri sata se u slučaju potrebe može uzeti jedna tableta za odrasle – a to je 500 mg. Ukoliko je temperatura viša od 38,5 stupnja, mogu se odjednom uzeti i dvije tablete. Ukoliko je potrebno, tijekom 24 sata se može uzeti šest do deset tableta što se rijetko kada mora učiniti i u tim dozama ne bi trebalo biti nikakvih značajnijih nuspojava. Alergijske manifestacije na paracetamol su jako rijetke i gotovo da ih se sjećam svega nekoliko u dvadesetogodišnjoj praksi.

Smiju li trudnice koristiti sirup protiv kašlja i antiseptike usne šupljine?

Trudnice smiju koristiti neka sredstva protiv, prije svega, suhog, nadražajnog kašlja. To što neki pripravci sadržavaju malo alkohola, odnosno to što se radi o alkoholnim tinkturama, je zapravo posve beznačajno jer su to količine alkohola koje nemaju nikakvog štetnog utjecaja i daleko su manje od količine alkohola koja bi se konzumirala u jednoj čaši vina ili piva što tijekom trudnoće zapravo nije zabranjeno. Koriste se sredstva protiv kašlja koja nisu opijatskog sastava.

Uobičajeni antiseptici za usnu šupljinu mogu se koristiti tijekom trudnoće. Za grlobolju postoji nekoliko preparata u ručnoj (slobodnoj) prodaju koji svi odreda sadrže nešto mente, malo dezinficijensa, a ukoliko sadrže i malo lokalnog anestetika još su efikasniji. Uz navedene preparate grlobolja se vrlo dobro suzbija, dok je nadražajni kašalj teže posve sigurno kontrolirati, no kako sve ipak uobičajeno ne traje duže od nekoliko dana, ne bi trebalo biti značajnijih poteškoća. Ukoliko se sve ”razvuče” na duži period, tada treba učiniti pregled jer bi se mogla razviti neka komplikacija za koju će trebati specifično liječenje.

Kako ove žene reagiraju na inhalaciju eteričnim uljima? Preporučujete li tretmane ljekovitim biljem, po principu “naših baka”?

Mišljenja sam da se inhalacija eteričnim uljima može koristiti, odnosno da škodljivosti nema. Nemam običaj preporučivati tretmane ljekovitim biljem, obzirom da to nije područje u kojem sam educiran. Ja prakticiram akademsku medicinu.

Smiju li trudnice i dojilje koristiti nazalne dekongestive u spreju i kapima?

Smiju. Ne bi trebalo biti nikakvih poteškoća ukoliko se ne pretjeruje s količinama, odnosno ukoliko se drži preporuka proizvođača o broju ”ušmrkavanja” ili inhaliranja preparata. To što proizvođači napišu da se upotreba ovih preparata ne savjetuje tijekom trudnoće je zapravo pretjerana i služi da bi sa sebe skinuli odgovornost u slučaju potencijalnih tužbi u slučaju problema u trudnoći, a što bi neki mogli protumačiti kao djelovanje ovih preparata (zapravo u uobičajenim dozama nema štetnog djelovanja).

Trebaju li povećati ili ograničiti konzumaciju određenih vitamina i minerala, s obzirom na svoje stanje?

Svim trudnicama koje redovito kontroliramo uobičajeno preporučujemo uzimanje mineralovitamiskih preparata za trudnice, i to su u pravilu dovoljne količine svega što je potrebno. Eventualno u slučaju teže anemije može se uz ove preparate dodati još i preparat željeza. Za vrijeme prehlade nema potrebe za povećevanjem doza ovih preparata.

Imate li kakve savjete za zaštitu od prehlada, viroza i gripe?

Nema nikavih specijalnih preporuka baš za trudnice, a koje ne bi vrijedile i generalno za sve. Prije svega treba izbjegavati direktni kontakt s oboljelima, a za vrijeme epidemije, prvenstveno gripe, izbjegavati masovnija okupljanja jer je ondje i mogućnost infekcije veća. Trudnice se mogu cijepiti protiv gripe (čak i na trošak HZZO-a) za vrijeme drugog i trećeg trimestra trudnoće. Dakle, za vrijeme prvog trimestra trudnoće cijepljenje protiv gripe se ne preporučuje.

Karmen Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo