Zdravlje

Zdravlje

Kako sporo jedenje može usporiti proces starenja?

Istraživanje s Brigham Young Sveučilišta pokazalo je kako sporije jedenje i kontroliranje porcija može utjecati na proces starenja. U pozitivnom smislu, dakako.

Znanstvenici su zaključili kako se proces starenja usporava kada ribosomi imaju više vremena za oporavak. Isto tako, njihova sporija produkcija može pomoći u tome.

Redukcija kalorija iznimno je bitna

Znanstvenici su provodili istraživanje na dvije skupine miševa. Prvoj su skupini dopustili neograničen pristup hrani, dok su drugoj reducirali ukupan unos kalorija na 35%, ali pri tome zadržavajući sve bitne nutrijente za preživjeti.

Kada smanjite količinu kalorija, dogodi se gotovo linearno povećanje životnoga vijeka. To je stoga što takva restrikcija uzrokuje prave biokemijske promjene u organizmu koje usporavaju i umanjuju naznake starenja – navode stručnjaci s Brigham Young Sveučilišta.

Osim toga, pokazalo se da je skupina miševa kojoj je unos kalorija bio ograničen bila energičnija i patila je manje od raznih bolesti, a to je zato što su zbog reduciranih kalorija bili uspješniji u vladanju svojim tijelom.

15 nevjerojatnih načina da si produljite život!

Hrana nije samo tvar koja će se razgraditi. Ona nam kazuje kako naše tijelo na nešto reagira i svakako bismo trebali obratiti pažnju na signale koji nam se zbog hrane javljaju.

Kada ribosomi počnu, dakle, propadati, organizmu je bitno popraviti ih kako bi nastavili proizvoditi visoko kvalitetne proteine koji su neophodni za zdrav život. Iako je pokazano na miševima kako redukcija kalorija može poboljšati životni vijek, znanstvenici savjetuju kako ljudi ne bi trebali početi brojati kalorije i očekivati da će vječno biti mladi. Isto tako, brojanje kalorija nipošto ne bi trebalo poprimiti elemente opsesije budući da to može izazvati samo kontraefekt.

U 4 koraka naučite jednostavno brojati kalorije!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo