Kako vlaga ili pak suhi zrak u domu mogu naštetiti vašem zdravlju? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako vlaga ili pak suhi zrak u domu mogu naštetiti vašem zdravlju?

Shutterstock

Mnoge su bolesti uzrokovane ili pojačane lošom kontrolom vlage u domu, a neki od simptoma su zatvor gornjih dišnih putova, umor, vrtoglavica i vodenaste oči.

Neka su istraživanja potvrdila kako su psihičko zadovoljstvo, sreća i dobri odnosi s okolinom aspekti sretnog života koji su također pod utjecajem vlage u zraku. S druge strane, sugi zrak u domu ostavlja tragove na našem organizmu. Evo što nam se sve događa u nezdravim prostorima.

Sindrom bolesne zgrade uzrokuje glavobolju, umor i alergije

Promjene u mentalnom zdravlju

U prostorima u kojima ne postoji optimalna koncentracija vlage (između 45% i 60%) može doći do niza promjena u mentalnome zdravlju. Recimo, prevelika koncentracija vlage može uzrokovati: letargiju, smanjenu koncentraciju, razdražljivost, apatiju, nagle promjene raspoloženja.

Zašto nikada ne biste trebali sušiti rublje u zatvorenom prostoru

Plijesan je povezana s depresijom

Poznato je da se zbog vlage stvara plijesan koja je, prema nekim istraživanjima, povezana s depresijom. Sve se to događa zato što uslijed prevelike koncentracije vlage u prostoru naša osjetila počnu krivo percipirati temperaturu prostorije te imamo osjećaj da je prostorija mnogo hladnija nego što zapravo jest, a hladnoća, pak, dovodi do povećanoga lučenja hormona stresa (ACTH) i smanjenoga lučenja endorfina, hormona sreće. 

Suhi zrak i grijanje isušuju kožu – evo kako si pomoći u 7 koraka

Suhi zrak i povezanost s bolestima

Suhi zrak dodatno isušuje našu kožu, a pojavljuju se i mnogi respiratorni problemi te problemi s očima. Uz to, suhi zrak može uvjetovati astmu kod djece. Suhi zrak može i: biti okidač astme kod djece, utjecati na pojavu bronhitisa, moguće krvarenje iz nosa zbog isušene sluznice nosa, konstatna dehidracija organizma…

Koja je idealna temperatura i vlažnost u vašem domu?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo