Kašalj: ovo su razlozi zašto ne prestaje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kašalj: ovo su razlozi zašto ne prestaje

Foto: Shuttesrtock

Postoje razlozi zašto se ne možete riješiti dosadnog kašlja, a mi ćemo vam otkriti neke od njih…

Najčešći uzrok akutnog kašlja su virusne upale dišnih puteva. Također, subakutni kašalj je često posljedica prehlade ili gripe, ali i akutnih bakterijskih upala sinusa.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)

Ovo je stanje čest uzrok akutnog ili kroničnog kašlja, a poznata je kao bolest pušača.

Astma

Ova kronična upalna bolest pluća donosi pojačanu osjetljivost dišnih puteva koja dovodi do zaduhe, zviždanja u plućima i kašlja. U odraslih je astma čest uzrok kroničnog kašlja, a kod djece i najčešći uzrok kašlja. Upala nosne sluznice Jedan od najčešćih uzroka kroničnog kašlja je kronična upala nosne sluznice koju karakterizira cijeđenje sekreta stražnjom stjenkom ždrijela. Sluz koja se cijedi niz ždrijelo i u zdravih osoba, može se, u slučajevima upale, alergije ili viroze, stvarati u većim količinama te izazvati iritaciju i podražiti receptore za kašalj.

Gastroesofagelana refluksna bolest (GERB)

Kašalj se kod osoba sa GERB-om javlja zbog vraćanje kiseline iz želuca u jednjak što stimulira receptore za kašalj. Također razlog može biti udisanje mikročestica hrane iz jednjaka u pluća i bronhe što dovodi do refleksnog kašalja.

Što još može uzrokovati kašalj?

Stres

Stres, a osobito ako se radi o kroničnom, može učiniti da kašalj potraje… Kako bi ga pobijedili morate usporiti i smanjiti količinu stresa dok ste bolesni. Forsiranje samo može pogoršati stvar.

Izbjegavanje tekućine

Kašljanje isušuje sluznicu dišnih putova, čime se povećava opasnost od upale sluznice, što pak pojačava kašalj. Stoga će ovlaživanje sluznice dišnih putova smanjiti kašalj. Preporučuje se zato držati posudice s vodom na pećima i radijatorima, spavati u provjetrenoj i ne pregrijanoj sobi, te obvezno piti više od dvije litre tekućine na dan, posebice toplih napitaka.

Posljedica suhog zraka

Ako je u prostoriji u kojoj boravite zrak suh moguće je upravo on razlog zašto kašljete. Ipak, niti previše vlage u zraku nije dobro za liječenje kašlja jer može izazvati napadaje astme te uzrokovati razvoj pljesni i gljivica.

Savjet: Ako kašalj traje dulje od sedam dana bolesnik se mora javiti liječniku. Također, ako je kašalj praćen povišenom temperaturom, ako je sluz koju iskašljava žuto-zelena ili krvava, kada istodobno postoje problemi s disanjem, bolovima u prsima ili ubrzanim kucanjem srca, ako se osjeća malaksalo i konstantno umorno te kada je praćen oslabljenim apetitom.

A. A. 

Foto: Shutterstock

6 namirnica koje ubijaju stres

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo