Zdravlje

Zdravlje

Kemoterapija sigurna za vrijeme trudnoće

Dijagnoza raka teška je vijest sama po sebi, no izuzetno veću težinu ima kada je riječ o trudnoj ženi. Smiju li one liječiti svoju malignu bolest kemoterapijom ili je ona opasna za fetus?

Belgijski su istraživači proveli dugoročnu studiju 70 mališana koje su rodile majke koje su za vrijeme trudnoće prošle kemoterapiju. Pratili su njihovo opće zdravlje, srčane funkcije te neurološki razvoj.

Prosječno su djeca rođena u 35. tjednu trudnoće, a istraživači su nad njima proveli testiranja i pretrage kada su rođeni, kada su imali 1 mjeseci, pet ili šest godina, kada su bili stari od osam do devet godina, od 11 do 12, od 14 fo 15 te kada su navršili 18 godina.

Ukupno je 66 posto žena prerano rodilo svoje dijete (prije 37. tjedna trudnoće), a istraživači ističu kako se ova visoka stopa ne može pripisati kemoterapiji nego je u većoj mjeri povezana sa strategijom poroda bebe onog trena čim je porod postao moguć kako bi majka mogla nastaviti s kemoterapijom.

Stručnjaci su zaključili kako izloženost fetusa kemoterapiji nije bila povezana s povećanim oštećenjima središnjeg živčanog sustava, srčanih funkcija ili auditornom morbidnosti. Također, nisu ustanovili oštećenja općeg zdravlja i rasta u odnosu na opću populaciju, međutim, primijetili su suptilne promjene u srčanim i neurokognitivnim mjerenjima koje zahtijevaju duže proučavanje.

S obzirom da su ustanovili kako je preuranjeni porod bio povezan s oštećenim kognitivnim razvojem, naglasili su da liječnici ne bi trebali inducirati porod ili provesti carski rez prije termina, osim ako to nije prijeko potrebno.

Studija je objavljena u časopisu Lancet Oncology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo