Zdravlje

Zdravlje

Kemoterapija utječe na ravnotežu

Žene koje su pobijedile rak dojke izložene su povišenom riziku od padova i prijeloma kostiju zbog udruženih učinaka kemoterapije i endokrine terapije, tvrde američki istraživači.

Stručnjaci Sveučilišta zdravstva i znanosti u Oregonu su u svoju studiju uključili 59 žena koje su prošle menopauzu i preživjele rak dojke. Ustanovili su kako je 58 posto ispitanica palo barem jednom godinu dana prije početka istraživanja, a 47 posto je palo za vrijeme šestomjesečne studije.

Ove su brojke znatno više nego što je godišnji prosjek za osobe starije od 65 godina, koji iznosi između 25 i 30 posto, tvrde stručnjaci. Objasnili su kako je jedina razlika između ispitanica koje su pale i onih koje nisu – ravnoteža. Smatraju kako su njihovi problemi ravnoteže uzrokovani promjenama povezanima s kemoterapijom u vestibularnom sustavu (smješten u uhu i odgovoran za održavanje ravnoteže i orijentaciju u prostoru).

“Padovi kod osoba koje su pobijedile rak dojke su premalo istraženi i zaslužuju više pažnje, posebno u svjetlu povećanja broja prijeloma nakon liječenja raka dojke i odnosa padova i prijeloma”, zaključila je Kerri M. Winters-Stone, voditeljica studije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo