Koja skupina djece i zašto ima prednost pri cijepljenju? Evo odgovora - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Koja skupina djece i zašto ima prednost pri cijepljenju? Evo odgovora

HALMED je objavio da je cjepivo protiv bolesti COVID-19 proizvođača BioNTech i Pfizer odobreno za primjenu u djece u dobi između 12 i 15 godina.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo je proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer u djece u dobi između 12 i 15 godina. Cjepivo Comirnaty od ranije je odobreno za prevenciju bolesti COVID-19 u odraslih osoba i adolescenata u dobi od 16 i više godina

Nisu pouzdani? Zašto ne biste trebali koristiti test na antitijela za utvrđivanje imuniteta

Sukladno Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, sada je u tijeku završetak prve faze cijepljenja i prelazak iz druge faze cijepljenja (osobne starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima) u treću fazu cijepljenja (zdrave osobe mlađe od 65 godina s prednosti određenih izloženih kolektiva). Kontinuirano se provodi cijepljenje u 2. fazi te osobe čije cijepljenje pripada drugoj fazi trebaju imati prednost u odnosu na treću fazu cijepljenja.

Druga faza podrazumijeva prioritetno cijepljenje osoba s kroničnim bolestima koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. Odobravanje cjepiva proizvođača Pfizer za primjenu u djece u dobi od 12 godina nameće obavezu prednosti u cijepljenju za djecu u dobi od 12 godina koja boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti COVID-19.

Prednost u cijepljenju treba pružiti djeci u dobi od 12 godina koja pripadaju u prioritetne skupine s obzirom na zdravstveno stanje (kronični srčani, plućni, bubrežni, metabolički bolesnici, imunokompromitirani zbog terapije ili osnovne bolesti, stanja nakon splenektomije, Down sindrom itd…).

Ovdje možete pogledati detaljan popis bolesti i zdravstvenih stanja koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19, kako kod odraslih tako i kod djece.

Prioritetno cijepljenje posebno se odnosi na djecu u dobi od 12 i više godina kojima je uslijed narušenog zdravstvenog stanja utvrđeno sljedeće:

  1. nastava na daljinu (odnosno prethodno, prije pandemije, nastava u kući)
  2. pravo na pomoćnika u nastavi (ako dijete ne može biti cijepljeno, potrebno je omogućiti cijepljenje pomoćniku u nastavi)
  3. smještaj ili boravak u ustanovama u socijalnoj skrbi ili specijalnim bolnicama
  4. primjereni program školovanja uslijed zdravstvenog stanja koje uvećava rizik za teže oblike bolesti COVID-19

Djeca i mladi u dobi od 12 i više godina, odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv COVID-19 cjepivom proizvođača Pfizer, trebaju se javit nadležnom školskom liječniku u zavodu za javno zdravstvo.

Mogu se koristi i svi drugi kanali i mogućnosti prijave za cijepljenje (izabrani liječnik obiteljske medice/izabrani pedijatar, internetske stranica cijepise.zdravlje.hr, 0800 0011).

HZJZ reagirao na netočne informacije povodom izdavanja EU digitalnih COVID potvrda

Tekst: HZJZ

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo