Koje namirnice jesti, a koje izbjegavati ako se borite s upalnom bolesti crijeva - ulceroznim kolitisom? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Koje namirnice jesti, a koje izbjegavati ako se borite s upalnom bolesti crijeva – ulceroznim kolitisom?

Foto: Shutterstock

Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva koja najčešće zahvaća distalni dio debelog crijeva (kolona) i rektum, a nema poznatog uzroka.

Uzrokuje čireve na sluznici rektuma i debelog crijeva, što rezultira bolovima u trbuhu, proljevom i gubitkom težine. Unatoč istraživanjima upalnih bolesti crijeva, znanstvenici još uvijek ne znaju što uzrokuje ulcerozni kolitis, ali se navodi kombinacija genetike, imunološkog sustava, mikroorganizama i okolišnih čimbenika.

Prema riječima dr. Jacoba Skeansa, radi se o autoimunoj bolesti na koju može utjecati i hrana koju jedemo. Na umu morate imati da namirnice ne mogu uzrokovati pojavu bolesti, ali mogu umiriti simptome.

Bijelo meso: Kako bi spriječili gubitak kilograma u organizam morate unositi dovoljno proteina. 

Losos: Losos je poznat po udjelu omega -3 masnih kiselina koje mogu pomoći u borbi protiv upala kada se bolest rasplamsa. 

Bundeva: Bilo koju vrstu bundeve odabrali, nećete pogriješiti jer su pune vlakana, vitamina C i beta karotena. Vlakna reguliraju crijevnu floru, dok antioksidanti pomažu pri obnovi bilo kakve štete učinjene od strane upale. 

Avokado: Manjak nutrijenata u organizmu često se događa kod osoba koje pate od ove bolesti, a kako bi se to stanje pobijedilo, savjetuje se konzumacija namirnica kao što je avokado jer je odličan izvor monozasićenih masnoća, koje su dobre za zdravlje srca. 

Nove smjernice za prehranu dijabetičara znače i još manje ugljikohidrata! Što jesti, a što izbjegavati?

Koje namirnice izbjegavati? 

Kokice, sjemenke i orašasti plodovi: Ove su namirnice teško probavljive pa mogu uzrokovati nadutost i grčeve. Ako imate ulcerozni kolitis izbjegavajte ove namirnice jer samo možete pogoršati svoje stanje. 

Grašak, grah: I ove namirnice mogu uzrokovati nadutost ako imate probavnih problema bilo koje vrste. Iako su pune vlakana, teže se probavljaju, a upaljenim crijevima to neće biti lak zadatak

Masno meso: Ono nije preporuka za osobe koje imaju bolest crijeva jer probavni sustav ih vrlo teško probavlja. 

Masna hrana: Kako se i ova namirnica teško probavlja, treba ju izbjegavati. Također, izbjegavajte salate s preljevima, prženu hranu, kokos…

Sirovo voće i povrće: Zbog visokog udjela vlakana i ove su namirnice teško probavljive od kuhanih.

Alkohol, kofein…: Ovi napici mogu samo pogoršati simptome upale crijeva, a kofein će djelovati kao stimulans i moguće uzrokovati proljev. Gazirana pića i alkohol će crijeva nadražiti.

Ako imate visoki tlak i poremećaj spavanja, pazite na unos magnezija! Evo kako ga pravilno uzimati

Ako posvetite samo malo pažnje svojoj prehrani, možete tegobe ublažiti ili spriječiti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo