Zdravlje

Zdravlje

Koje su navike ubojice veze?

Određene navike mogu loše djelovati na vašu vezu. Promijenite ih ili promijenite sebe.

1. Tišina

Ne mislimo na onu staru “šutnja je zlato”, nego na ubojitu činjenicu koja bez sumnje vodi problemima u vezi. Nitko ne može čitati vaše misli, a malo je nerealno i djetinjasto očekivati kako “onaj pravi zna sve o vama”, bez da mu to morate reći.

Ako postoje problemi ili nešto što vas muči, to morate i reći, inače neće doći do pomaka i promjene. U suprotnom će se vaše izjedanje povećavati, a druga strana, ni kriva ni dužna neće znati što je posrijedi.

2. Zaboravili ste na seks?

Iako se veza ne svodi samo na seks, on je izrazito bitan dio zdrave veze, a još bitniji dio braka. Možda ste često umorni, imate previše kućanskih obveza ili niste raspoloženi za vođenje ljubavi? Ponekad seks morate staviti visoko na popis prioriteta i prisjetiti se zašto je on glavni izvor užitka!

3. Kritiziranje

Nitko ne voli da ističete njegove greške ili propuste, no ako to radite nesvjesno i stalno, tada vas netko mora upozoriti jer imate veliki problem. Na svoja ćete leđa navući bijes i ljutnju druge strane, a kritiziranjem nećete ništa promijeniti. Štoviše, samo ćete pogoršati stvari.

Kritiziranje i prigovaranje samo je vrsta kontrole, a ona je prividna, iluzija. Nikoga ne možemo kontrolirati i možda ih baš zato pokušavamo natjerati da stvari rade na “naš način”.

Prihvatite tuđe navike i načine što prije – jedino ćete tako biti smireni i nećete trošiti vrijeme i energiju na nešto što se ne može promijeniti.

4. Što je s komplimentima?

Ako imate popriličan “staž” u vezi, možda vam se poklanjanje komplimenata čini smiješnim, no ono vas može natjerati da se prisjetite svojih “početaka”. Sjetite se zaljubljenosti prvih mjeseci bezbrižne veze kada ste se trudili zadiviti jedno drugo. Tada ste sigurno primjećivali sitnice. Uljepšajte dan svom partneru i pohvalite nešto što vam se dopada – ne mora to nužno biti komentar na novu frizuru ili odjevnu kombinaciju. Recite mu kako vam se sviđa način na koji vas pogleda kada ulazite u spavaću sobu… To može riješiti i naviku pod točkom broj 2.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo