Zdravlje

Zdravlje

Koji je ključ bračne sreće?

Ljutnja i neodobravanje mogu biti prijetnja većini veza, no ako supruge uspiju sabrati se, njihov će brak nastaviti cvasti…

Nakon dobre svađe bolje se razumijemo

Stara je izreka kako žena čuva tri kuta kuće, a prema najnovijim rezultatima istraživanja američkih stručnjaka, ovo je dobilo i službenu potvrdu. Naime, bračna sreća ovisi o ženi i mjeri do koje je ona smirena za vrijeme svađe!

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Kalifornija-Berkeley i Northwestern nakon što su razgovarali sa 80 sredovječnih i starijih parova. Snimili su svađe parova i obratili pozornost na to koliko su se brzo akteri oporavili od razmirica.

“Ljutnja i neodobravanje mogu biti prijetnja većini veza, no ako supruge uspiju sabrati se, njihov će brak nastaviti cvasti”, slikovito je opisao studiju Lian Bloch, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Emotion. S druge strane, svađe koje se prekinu tako da se muškarci smire i stanu na loptu nisu imale nikakav utjecaj na dugoročnu sreću braka ili njegov uspjeh.

Američki su stručnjaci ustanovili kako je bračna sreća promatranih parova bila najveća kada su dame uspjele duboko udahnuti i smiriti se te koristiti “konstruktivnu komunikaciju” kako bi svađu srezale u korijenu.

Savjet više za dugi brak

Istraživači Sveučilišta Missouri također su ponudili formulu za bračnu sreću. Prema njima, ako želite sretan i dug brak, podijelite kućanske poslove i nemojte se izmotavati iz njihovog odrađivanja. Sav teret obaveza ne padne samo na ženska leđa, savjetovali su američki stručnjaci, čija je studija objavljena u časopisu Journal of Family Issues.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo