Zdravlje

Zdravlje

Koji je vaš stil svađanja?

Najčešći obrazac ponašanja zove se uzorak zahtijevanja i povlačenja, kojem jedan partner okrivi drugog ili zahtjeva promjenu ponašanja, a taj drugi partner pokuša izbjegavati razgovor o datom problemu ili se samo povuče iz razgovora.

Kako izgledaju vaše svađe s boljom polovicom? Raspravljate li o nekom problemu sve dok nemate više zraka? Želite li raščistiti i najmanju sumnju prije nego što krenete na spavanje? Ili jednostavno izbjegavate razgovarati o nečem što vas “jako dira”?

Znate li se dobro posvađati, pitanje je koje je zanimalo američke istraživače. Oni su analizirali na koji se način parovi s dugim stažem svađaju i mire, a teme njihovih svađa obuhvaćale su široku lepezu problema, od kućanskih poslova pa sve do novca.

Snimali su gotovo 130 para kroz razdoblje od 13 godina i detaljno analizirali njihov stil komunikacije. Parovi su ili bili stari između 40 i 50 godina te u braku barem 15 godina ili su bili stari između 60 i 70 godina i u braku barem 35 godina. Razlika u godinama između partnera bila je manja od pet godina.

Parovi koji su imali isti i destruktivan stil komunikacije (nazvan uzorkom zahtijevanja i povlačenja) promijenili su vrstu komunikacije kako su starili. Na kraju su oba bračna partnera u većoj mjeri izbjegavala teme zbog kojih bi se nekada sukobili. Zvuči vam poznato? Riječ je o obrascu ponašanja u kojem jedan partner okrivi drugog ili zahtjeva promjenu ponašanja, a taj drugi partner pokuša izbjegavati razgovor o datom problemu ili se samo povuče iz razgovora.

Psiholozi ovakav uzorak ponašanja smatraju štetnim za vezu, pogotovo ako je riječ o mlađim parovima, međutim stariji parovi su imali desetljeća prilike za svađu i ustanovili su kako je izbjegavanje razgovora o nekoj temi način na koji mogu priječi na neke neutralne teme, objasnili su istraživači Sveučilišta San Francisco State.

Dodali su kako se ovaj obrazac pojavljuje kod svih parova, a ne samo stereotipnog para u kojem “žena prigovara, a muškarac ignorira temu”. Njihova je studija objavljena u časopisu Journal of Marriage and Family.

Ako vam svađe nisu strane u vezi, šanse su da se to neće ni promijeniti, sugerira naša poznata profesorica psihologije, terapeutkinja i predsjednica Udruge www.petkomu5.hr
Ljubica Uvodić-Vranić u intervjuu Nakon dobre svađe bolje se razumijemo!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo