Zdravlje

Zdravlje

Koji su simptomi i kako si pomoći? Sve više muškaraca boluje od proširenih vena nogu kao i 40 posto žena!

Shutterstock

Od kronično proširenih vena nogu u Hrvatskoj boluje oko 40% ženske, te sve više muške populacije, a rastućem trendu pogoduju godine života, genetika ali sve više i suvremeni način života: sjedenje, premala fizička aktivnost, modni trendovi…

O liječenju proširenih vena razgovarali smo s dr. Zlatkom Čačićem, prvim liječnikom u Hrvatskoj certificiranim za primjenu unaprijeđene UGFS metode koju primjenjuje u Specijalnoj bolnici Arithera, vodećoj medicinskoj instituciji za liječenje proširenih vena u regiji.

Dr. Čačić, koji su simptomi proširenih vena i što učiniti kada se proširene vene pojave?

Ako proširene vene ne izazivaju simptome-bol ili edeme, moći ćete ih prepoznati po vidljivim znakovima poput promjene boje kože potkoljenica – često tamnija koža, pojavu kapilarne mreže oko gležnjeva ili češću pojavu dermatoloških problema kao što je ekcem….

Kad se pak bolni znakovi i simptomi pojave, oni uključuju: osjećaj težine u potkoljenicama; pečenje, grčenje mišića; edem – potkoljenica i gležnjeva; bol u nogama nakon dužeg kretanja, sjedenja ili stajanja; svrbež u okolini proširenih vena; pojava ulkusa – rana – najčešće u okolini gležnjeva; pojavu iznenadnih oteklina koje ukazuju na upalu – medicinskom terminologijom – tromboflebitis.

Ukoliko primijetite simptome bolesti , nikako ne oklijevajte i potražite pomoć liječnika specijalista za sebe ili svoje najbliže koji boluju od ove bolesti. Za postavljanje dijagnoze proširenih vena potreban je pregled i ultrazvučna pretraga color dopplerom koji jasno slikovno prikazuje vene nogu, a korištenjem takozvanog dopplerovog efekta, navedena će pretraga dijagnosticirati da li postoji refluks –povrat u nekoj i u kojoj od vena i opstrukcija – začepljenje.

Kako riješiti taj problem?

Dijagnosticirana bolest proširenih vena zahtjeva liječenje. Postoje različite metode liječenja a trenutno najmodernija, najuspješnija i gotovo bezbolna metoda je UGFS – ultrazvučno vođeno uklanjanje proširenih vena pjenom. Ovom metodom tretiraju se male safenozne vene promjera ušća do 9 mm i velike vene promjera ušća do 12 mm . Unaprijeđena UGFS metoda zahtijeva izrazito visoku manualnu spretnost liječnika te potpuno novu tehniku aplikacije kao i unaprijeđeni sastav pjene.

Kako se UGFS metoda provodi?

Sklerozacija pjenom izvodi se u ambulanti. Cilj metode je ubrizgavanjem pjene uništiti glavnu površinsku venu koja uzrokuje pojavnost proširenih vena. Pjena djeluje trenutno što dovodi do sljepljivanja stjenki vena i variksa koje potom „nestaju“ razgrađujući se i pretvarajući u vezivno tkivo. Bolesna vena nestaje a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene. Zahvat traje maksimalno sat vremena.

Koja je posebnost UGFS metode?

UGFS metoda trenutno je najmodernija metoda liječenja vena proglašena metodom izbora od strane najvećih svjetskih eksperata flebologa i predsjednika Britanskog Instituata za vene, dr. Philip Coleridge Smitha. Proširene vene liječe se bezbolno uz izostanak rezova, modrica ili oštećenja na koži. Pacijent se nakon zahvata koji traje maksimalno sat vremena momentalno vrača svakodnevnim aktivnostima bez neželjenih izostanaka sa posla i bolovanja.

Kolika je važnost pravovremenog dijagnosticiranja?

Budući da je liječenje jednostavnije u početnim fazama bolesti, moj savijet je da nikako ne čekate da se bolest razvije. Dolaskom na specijalistički pregled s color dopplerom vena brzo se dijagnosticira da li bolest proširenih vena postoji te stupanj oboljenja proširenih vena. Budući da se rado o walk in – walk out metodi liječenja proširenih vena gdje pripreme za zahvat nisu potrebne, odmah nakon pregleda možete ostati na zahvatu i na taj način preduhitriti razvoj krajnjih i po život opasnih stadija bolesti.

Sada je pravo vrijeme za uklanjanje kapilara. Koju metodu primjenjujete?

Kapilare se lagano mogu odstraniti mikroskleroterapijom. Postupak se provodi tako da se sklerozirajuća tvar ubrizgava u kapilare i pritom se koristi vrlo fina i tanka igla. Tvar za sklerozaciju ima nadražujuće djelovanje na sluznicu kapilare te uzrokuje da se zidovi kapilara skupe i drže zajedno. Krv prestaje teći kroz tretirane kapilare i usmjerava se u dublji venski sustav. Zahvat je potpuno bezbolan, bez rezova i oštećenja na koži i nakon njega ste potpuno mobilni i možete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Za liječenje proširenih vena i kapilara obratite se Specijalnoj bolnici Arithera, Bukovačka cesta 1, Zagreb, tel. 01 23 04 074, www.arithera.hr.

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo