Koliko dobro poznajte svog partnera? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Koliko dobro poznajte svog partnera?

Većina smatra kako se parovi s nekoliko desetljeća “staža” najbolje poznaju, no rezultati “na terenu” pokazali su drugačije.

Naime, jednim je američkim istraživanjem ustanovljeno kako osobe koje su duže vremena zajedno teže pogađaju preferencije svoje bolje polovice nego osobe koje su u vezi kraće od njih.

Tako se “starija skupina” sastojala od osoba starih između 62 i 78 godina koje su prosječno zajedno 40 godina i 11 mjeseci. Ispitanici “mlađe skupine” bili su stari između 19 i 32 godine i zajedno su prosječno dvije godine i jedan mjesec. Svi su stariji parovi živjeli skupa, dok je samo 39 posto mlađih parova činilo jedinstveno kućanstvo.

Svaka je osoba u paru pitana koliko voli određenih 40 jela, 40 filmova i 38 dizajna čajnih kuhinja, a osobe su također dale odgovor na pitanje što misle koliko se te iste stvari sviđaju njihovim partnerima.

Za pretpostaviti je kako osobe koje su zajedno provele 40 godina znaju koje je omiljeno jelo njihovog supruga ili njihove supruge, no to nije bio čest slučaj. Oni su znatno lošije znali što se više dopada njihovim boljim polovicama i to u sve tri kategorije. Informacije koje su bitne na dnevnoj bazi za funkcioniranje jednog para, koja jela vole, a koja ne vole, bila su predmetom najveće razlike u odgovorima starijih partnera.

Autor studije Peter Todd ponudio je par objašnjenja: stariji parovi ne primjećuju toliko da se preferencije njihovih partnera mijenjaju s godinama i vjeruju da vrlo dobro znaju što njihova bolja polovica voli, a što ne voli. Također, nakon 40 godina braka ili zajedničkog življenja, većina parova smatra kako su njihove veze čvrste i u manjoj će mjeri obraćati pažnju jedno na drugo.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo