Zdravlje

Zdravlje

Koliko doista mogu trajati simptomi dugog COVID-a – novi rezultati su zabrinjavajući

Shutterstock

Nova studija otkriva koliko ustvari simptomi „dugog COVID-a“ mogu trajati, a rezultati su zabrinjavajući.

Svi smo do sad čuli za „dugi COVID“ i što on donosi, a mnogi koji su te simptome i doživjeli potvrđuj da postoji. Prema pisanju magazina The Harvard Gazette, osobe koje su doživjele simptome koji traju puno dulje od same bolesti dobro znaju što to znači i koliko teška borba može biti svakog dana. Sada su tu i novi rezultati studije provedene na sveučilištu Stanford koja se bavila pitanjem koliko dugo pojedinac može imati te neugodne simptome, a podaci su iznenađujući.

Anja Štajcar: Imam 23 godine i prije 6 mjeseci sam preboljela COVID-19. Još uvijek se borim s teškim posljedicama

Znanstvenici su proučili slučajeve od oko 10 000 ljudi koji su imali bolest, a uključeni su bili i oni s umjerenim te ozbiljnim simptomima. Prema rezultatima studije većina ih se nije riješila barem jednog simptoma niti 60 dana nakon dijagnoze, pa čak i 6 dugih mjeseci.

Ti simptomi uključuju maglicu u glavi, poteškoće s disanjem, gubitak okusa i mirisa, depresiju, anksioznost, temperaturu, groznicu i umor.

Što ovi podaci znače?

Iako podaci i nisu obećavajući, važno je jednu razliku zapamtiti za osobe koje trenutno proživljavaju ovo stanje. Kako stoji u rezultatima studije, pacijenti koje su uključili u istraživanje su bili hospitalizirani radi ozbiljnog stanja. Od njih je 70 posto prijavilo da simptomi traju i nakon što su bolest preboljeli. Oko 40 posto ispitanika je prijavilo umor, 36 posto probleme s disanjem a 29 posto je navelo da ih muči poremećaj u spavanju.

“Brojke su šokantne, posebno kada je u pitanju gubitak daha i umor, a to su stanja koja čovjeka mogu jako iscrpiti. Neki su tako i prijavili da imaju problema i s uspinjanjem stepenicama“, izjavila je autorica studije  Tahmina Nasserie

Što zaključiti? Glavni voditelj studije, dr.  Steven Goodman, je zaključio kako su se do sad ignorirale te dugotrajne posljedice ove bolesti, i ljudima se govorilo kako je to sve u njihovoj glavi.

Iako se cijeli život brine o pacijentima, kada se moždani udar dogodio njoj, simptome nije prepoznala

Pitanje sada nije radi li se o stvarnoj pojavu već koliko je taj problem velik. Radi ovih rezultata, moguće je da će se liječnici morati brinuti o pacijentima dugo nakon same infekcije.

HZJZ reagirao na netočne informacije povodom izdavanja EU digitalnih COVID potvrda

Domaći mediji prenijeli su netočnu informaciju kako je navedenu potvrdu moguće dobiti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Ovim putem obavještavaju javnost kako je EU digitalnu COVID potvrdu moguće zatražiti isključivo putem sustava eGrađani i u uredima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Također, za sve tehničke upite vezane za izdavanje navedene potvrde potrebno je obratiti se Ministarstvu zdravstva RH ili Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO). Osim definiranja pravila za izdavanje potvrda koja su nastala u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo nije uključen u proces izdavanja EU digitalnih COVID potvrda.

Bitno je naglasiti kako podatke o provedenim cijepljenjima građani mogu provjeriti na Portalu zdravlja, u izborniku COVID-19. U slučaju dobivanja poruke „Potrebno je urediti podatke o cijepljenju“, najbolje je se obratiti u ustanovu u kojoj je osoba cijepljena radi ispravka podataka ili izabranom liječniku obiteljske medicine u slučaju da je potreban unos podataka.

Na sljedećoj poveznici nalaze se najčešća pitanja vezana za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda: eudigitalnacovidpotvrda.hr

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo