Zdravlje

Zdravlje

Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

Puno sreće i zdravlja! Koliko puta su vam ovako čestitali rođendan, a vama je ušlo na jedno uho i izašlo na drugo. Sve dok se niste razboljeli ili imali nekakvu nezgodu pa ste pomislili da je u životu ipak zdravlje najbitnije.

U životu nas čeka puno toga, međutim jedno je sigurno, bez dobrog zdravlja ne možemo uživati u svemu što nam život donese. Nažalost, zdravstvo je postalo sve skuplje, a kvalitetna hrana sve teže dostupnija, stoga je zdravlje s godinama postalo sve skuplje. A najskuplje je, ako se nismo pripremili unaprijed.

Danas mlađe generacije općenito misle da ako su zdrave, nema potrebe trošiti još novaca na neko osiguranje, koje ionako neće iskoristiti. I ne samo mladi, mnogi tako razmišljaju, da se poslužimo automobilskom terminologijom, ne diraj dok dobro radi.

S druge strane, čak i ako zanemarimo trošak liječenja, naše vrijeme je neprocjenjivo, a liste čekanja u bolnicama postaju sve duže i duže.

Prema podacima Halmeda, u razdoblju od 2013. do 2017. godine, iz godine u godinu trošimo sve više lijekova, a u 2017. smo potrošili više od 600 milijuna kuna. To je otprilike 1500 kn po stanovniku. Samo na određenu vrstu lijeka protiv bolova potrošili smo oko 90 milijuna kuna.

Od čega boluju Hrvati?

Muškarci i žene u Hrvatskoj najčešće umiru od raznih bolesti srca ili moždanog udara, ali zanimljivo je da od posljedica visokog krvnog tlaka dvostruko češće umiru žene. Na trećem mjestu smrtnosti kod muškaraca je rak pluća. Vodeći uzrok smrti su općenito bolesti srca i krvnih žila.

Kada je rak u pitanju, stručnjaci i dalje navode da je najveći problem kasno prepoznavanje bolesti, pa kao i uvijek, preventivni pregledi predstavljaju najbolju borbu protiv ove opake bolesti.

U Hrvatskoj, u odnosu na cijelu Europu, ima najviše pokvarenih, izvađenih i plombiranih zubi po djetetu. Zato je važna prevencija i edukacija roditelja i djece kako ispravno održavati higijenu usne šupljine. U Hrvatskoj je 2008. godina bila „crna“ što se tiče oralne njege zbog takozvane epidemije karijesa, jer je čak 90 posto mališana od pet godina imalo barem jedan karijes.

Dijabetes je također vrlo proširen, čak i više nego što statistike kažu. Službene brojke navode da od dijabetesa boluje oko 300.000 ljudi, ali se procjenjuje da je zapravo između 400.000 i 450.000 oboljelih. Prema podacima iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, procjenjuje se da na broj registriranih oboljelih ima između 40 i 50 posto onih koji su bolesni, a da to ne znaju jer ne kontroliraju šećer u krvi.

A što se tiče rijetkih bolesti kakve je uglavnom liječio Dr. House, ni njih nismo pošteđeni. Kod nas gotovo 200.000 ljudi boluje od rijetkih bolesti od čega se gotovo 50 posto javlja u dječjoj dobi, a 20 posto isključivo u odrasloj dobi.

Troškovi liječenja

Troškovi zdravstvenih usluga koštaju i većina nas mora sudjelovati u tim troškovima.

Ako nemate dopunsko zdravstveno osiguranje, morate plaćati dio troškova zdravstvene zaštite, bivšu participaciju. Također, morate plaćati i dio troškova zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (bivša participacija), osim za one usluge koje u cijelosti plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Dio troškova zdravstvene zaštite ne moraju plaćati jedino djeca do navršene 18. godine života i djeca osiguranika koja su potpuno i trajno nesposobna za samostalan život i rad. Osobe s prebivalištem, odnosno odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj koje su nesposobne za samostalan život i rad i nemaju sredstava za uzdržavanje, te imaju obvezno zdravstveno osiguranje osnovom rješenja koje donosi ured državne uprave nadležan za poslove socijalne skrbi također ne moraju plaćati sudjelovanje.

Koliko to sve košta?

Dan ležanja u bolnici košta otprilike 500 kuna, ovisno o bolnici.

Ako nemate dopunsko zdravstveno osiguranje, morate platiti najmanje 20 posto cijene usluge, a sve prema propisu koji se odnosi za određeni dio zdravstvene zaštite.

Primjerice, za dnevnu bolnicu i kirurške zahvate u dnevnoj bolnici, taj iznos ne može biti manji od 0,75 posto proračunske osnovice (25 kuna). Po jednom ispostavljenom računu možete platiti najviše 2000 kuna.

Cijene neke od češćih zahvata u Hrvatskoj:

 • Septoplastika (korekcija dišnih puteva u nosu) – 9000 kn
 • Artroplastika (umjetni zglobovi) – preko 30.000 kn
 • Vađenje vijaka iz koljena – 7000 kn
 • Rekonstrukcija ligamenata – 12.000 kn
 • Biopsija tumora – 7000 kn
 • Odstranjenje manjeg tumora – 7000 kn
 • Korekcija velikog ožiljka – 3000 kn
 • Operacija korekcije hrkanja – 9000 kn
 • Odstranjenje kalcifikata – 12.000 kn
 • Unutarnja fiksacija prijeloma šake – 14.000 kn

Naravno, ovo su samo cijene samih operacija i zahvata, na sve to još treba dodati i razne specijalističke preglede i konzultacije.

Upravo iz tih razloga je dobro ugovoriti Merkur dopunsko osiguranje.

Sklapanjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja osiguravate se od troškova participacije prilikom zdravstvenih usluga:

 • primarne zdravstvene zaštite
 • stomatoloških usluga
 • specijalističkih pregleda
 • dijagnostike
 • fizikalne terapije
 • bolničkog liječenja
 • izdavanja lijekova sa osnovne A liste u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
 • liječenja u inozemstvu sukladno propisima Europske unije uz odobrenje HZZO-a

Uz ugovaranje Merkur dopunsko osiguranje, Merkur omogućuje po vrlo pristupačnoj cijeni korištenje usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama, bez dugog čekanja na termin, putem NOVOG health4me Premium zdravstvenog osiguranja. Svi osiguranici koji imaju ili ugovore Merkur dopunsko zdravstveno osiguranje dobivaju trajni popust na ugovaranje dodatnog (privatnog) zdravstvenog osiguranja health4me Premium od 10%.

Ukratko, health4me Premium omogućava privatno liječenje u renomiranim zdravstvenim ustanovama, kod odabranih liječnika.

Po preporuci liječnika možete koristiti zdravstvene usluge do ugovorenog limita u privatnim ustanovama. Merkurov ekskluzivni MedEasy servis organizira zdravstvene usluge kod ugovornih partnera u zemlji i inozemstvu. Ukoliko niste sigurni u dijagnozu, paket Vam omogućuje drugo liječničko mišljenje. Pokriće vrijedi u cijelom svijetu!

8 dobrih razloga za health4me Premium

 • Jednostavnost
 • Limiti – 1000 EUR i 2000 EUR
 • Ugovorni partneri ili refundacija – mogućnost liječenja diljem svijeta
 • fit4life Basic ili Complete preventivni programi – izbor između 4 programa u Hrvatskoj i 3 programa u Austriji
 • MedEasy – brzo i jednostavno do zdravstvene usluge
 • Trajanje na neodređeno (do 65. godine života)
 • Mogućnost izmjene ugovora na skadenci
 • U slučaju nekorištenja fit4life programa – popust od 50% godišnje premije preventivnog programa u sljedećoj godini!

Sadržaj donosimo u suradnji s Merkur osiguranjem.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo