Zdravlje

Zdravlje

Krećete na dijetu i čišćenje organizma? Ovo morate znati o dodacima prehrani

Foto: Shuttersrock

Nakon zimskih blagdana te konzumacije većih količina kolača, vina i drugih specijaliteta, počinjemo razmišljati o dijetama te periodu pripreme organizma za proljeće.

U proljeće, a nekada i ranije, kod mnogih počinje se javljati tzv «proljetni umor». Kako bi preduhitrili neugodne simptome prijelaznog razdoblja te pravovremeno pripremili organizam za nadolazeće mjesece, bitno je očistit organizam od otrova i kemijskih spojeva koji su se nakupili u organizmu u zimskom periodu.

Različiti sporni kemijski spojevi koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje su vrlo reaktivne molekule koje je potrebno neutralizirati i eliminirati iz organizma. Ti spojevi u organizam ulaze iz okoliša i to putem hrane (ostaci pesticida, konzervansi, aditivi, teški metali te kemijski spojevi koji nastaju prženjem hrane), udisanjem npr. štetnih spojeva prilikom izgaranja (dim cigarete, industrija) te unosom lijekova i njihovim metabolizmom u jetri.

Ovo su namirnice koje će vaš doručak učiniti zdravim

Proces neutralizacije i eliminacije štetnih spojeva

Detoksikacija organizma podrazumjeva upravo prirodan proces neutralizacije i eliminacije štetnih spojeva iz organizma sa ciljem njihovog izlučivanja putem stolice, znojenjem ili urinom te da se obnove oštećeni organski sustavi. Plan detoksikacije može uključivati specijalnu dijetalnu prehranu, uporabu biljnih dodataka prehrani, čajeve, tjelovježbu, terapije u saunama i kupkama.

Svatko tko razmišlja o provođenju detoksikacije svakako bi se trebao konzultirati sa medicinskim stručnjakom u tom području. Osobe kod kojih su prisutne zdravstvene tegobe te koriste različite lijekove zahtjeva se drugačiji, individualan pristup, čišćenju organizma.

Detoksikacijska dijeta podrazumijeva kratkotrajnu dijetu sa organskom hranom bogatom antioksidansima, vitaminima, vlaknima te uz povećan unos tekućine. Od velike pomoći mogu biti raznorazni cijeđeni sokovi npr. limuna, naranče, mrkve, cikle, jabuke, no pritom je vrlo bitno paziti da su namirnice koje konzumiramo iz ekološkog uzgoja. Uz dijetu preporuča se i lagana tjelovježba, trčanje, plivanje ili druge lagane aerobne vježbe koje dovode do poćanja prokrvljenosti tkiva. Na taj način se ubrzava metabolička izmjena tvari, a samim time i eliminacija toksina u svim dijelovima tijela.

5 stvari koje niste znali o muškatnom oraščiću

Uporaba dodataka prehrani može pomoći u eliminaciji štetnih tvari iz različitih organa, npr. jetre, pluća ili krvožilnog sustava. Dodaci prehrani koji sadrže vitamine i minerale, posebice antioksidanse (vitamini C, A, E) pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala – šetnih molekula koje mogu oštetit stanice u organizmu.

Od biljnih dodataka prehrani za čišćenje jetre preporuča se korijen čička, korijen maslačka, list artičoke, list ružmarina, crna rotkva i sikavica. Sikavica sadrži flavonoide koji se zajedničkim imenom zovu silimarin. Sikavica ima snažno hepatoprotektivno djelovanje. Koriste se uglavnom pripravci koji sadrže standardizirani sadržj silimarina i mogu se kupiti u ljekarni. Za uporabu i doziranje uvijek je bitno konzultirati se sa farmaceutom. Kure čišćenja jetre su kontraindicirane kod žučnih kamenaca, u periodu uzimanja nekih lijekova te kod kroničnog uzimanja lijekova kao što su varfarin, valproična kiselina i citostatika.

Pijenje veće količine vode (oko 10 čaša dnevno) i čajeva dovodi do povećane diureze i učestalijeg mokrenja.

Prednost u detoksikaciji imaju čajevi sa mnogo antioksidanasa, a to su: zeleni čaj, čaj od đumbira, šipak, stolisnik, maslačak, kopriva, čaj od borovnice, crni i bijeli sljez te uskolisni trputac. Tijekom detoksikacijske dijete pijte najmanje dvije šalice biljnog čaja bez dodanog šećera.

Opuštanje u saunama i kupkama potiče drenažu te potiče znojenje

Uz sauniranje i kupke je vrlo bitno paziti na dovoljan unos tekućine. Kupke su dobar način primjene esencijalnih ulja. Esencijalna ulja zbog svoje lipofilnosti vrlo lako ulaze u organizam. Često se krivo preporuča priprema kupki eteričnih ulja sa solju ili medom. Najbolji način pripreme kupki je uporaba sojinog vrhnja. Sojino vrhnje u sebi sadrži emulgator lecitin koji će emulgirati esencijalna ulja i spriječiti da ulja isplivaju na površinu kupke. Preporuča se za kadu izmješati 100mL sojinog vrhnja i do 50 napi esencijalnog ulja. Nakon što smo pripremili kupku sa sojinim vrhnjem tek tada možemo dodati sol ili med. Kupke sa višim temperaturama ne preporučaju se kod osoba koje imaju probleme sa srcem ili astmom. Najbolja temperatura za kupke je između 37 – 38 stupnjeva, tj. tzv. izotermalna kupka.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo